Efraim Zurof oslobođen od tužbe Šandora Kepira

BUDIMPEŠTA/NOVI SAD, 16. decembra 2010. (Beta) - Okružni sud u Budimpešti oslobodio je u četvrtak direktora Centra "Simon Vizental" Efraima Zurofa, koga je tom sudu zbog uvrede ugleda i časti tužio Šandor Kepir, ranije osuđivan zbog učešća u ratnim zločinima u Novom Sadu tokom Drugog svetskog rata.

Kepiro, za kojeg Zurof smatra da je jedan od krivaca za smrt preko 4.000 Novosađana u raciji 1942. godine, nije se u četvrtak pojavio na sudu, pa je predsedavajući sudija Viktor Vadaš doneo oslobađajuću presudu nakon pet minuta rasprave.

Kepiro je Zurofa tužio jer ga je direktor Centra "Simon Vizental" u mađarskim medijima i u javnosti nazvao ratnim zločincem koji je 5. na listi najtraženijih odbeglih fašista iz Drugog svetskog rata, za kojima traga Vizental centar. Kepiro ga je tužio i zbog toga što ga Zurof nazvao "moralnim monstrumom holokausta".

Šandor Kepiro (96) optužen je za učešće u fašističkoj Novosadskoj raciji tokom Drugog svetskog rata, u kojoj je, prema najnovijim istraživanjima, u januaru 1942. godine pobijeno više od 2.000 Jevreja, Srba, Roma i pripadnika drugih nacionalnosti.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.