Prihvaćen izveštaj Dika Martija

PARIZ, 16. decembra 2010. (Beta) - Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) usvojio je jednoglasno u četvrtak u Parizu nacrt rezolucije zasnovan na izveštaju Dika Martija o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Parlamentarna skupština SE bi o tom dokumentu trebalo da raspravlja tokom zimske plenarne sednice u Strazburu 25. januara 2011. godine, objavljeno je na sajtu SE.

Sedamnaest parlamentaraca je u aprilu 2008. potpisalo zahtev za rezoluciju kojom se od PS SE traži da ispita navode iz knjige bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte o trgovini ljudskim organima na Kosovu i njihovom presađivanju u takozvanoj "žutoj kući" u Albaniji.

Prema velikom broju pokazatelja, kako piše u nacrtu rezolucije, u periodu odmah posle završetka oružanog sukoba na Kosovu, pre nego što su međunarodne snage zaista mogle da preuzmu kontrolu u regionu, nekim zatvorenicima su uzimani organi na klinici na albanskoj teritoriji, u blizini Fuše-Kruje.

U izveštaju Dika Martija detaljno se iznose nalazi dvogodišnje istrage. Pored drugog, navodi se da je Hašim Tači "bos" mreže koja je počela kriminalne poslove pre rata na Kosovu 1999. a posle zadržala snažan uticaj na tamošnje vlasti, kao i da je Tači u poslednjih 10 godina kontrolisao trgovinu heroinom.

Pogledajte još