Eurobank pomaže srednjoškolskim ustanovama u transformaciji u škole budućnosti: U školu idu kao na posao – učenici u Subotici školuju se u virtuelnoj banci

Kada bi pripadnici starijih generacija videli sa koliko entuzijazma učenici jedne ekonomske škole idu na nastavu, sigurno bi pomislili da je u pitanju skrivena kamera ili da se radnja odvija u nekoj zemlji u kojoj je školovanje mnogo manje formalno nego kod nas. Naime, Ekonomska škola “Bosa Milićević” u Subotici dobila je nov kabinet virtuelne banke, gde đaci uče u “pravim” programima koje će jednog dana koristiti na poslu. U okviru društveno odgovornog projekta “Škola kao nacrtana za Vas” koji realizuje Eurobanka uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja akcenat je po prvi put stavljen na srednje škole kojima ovakve donacije znatno poboljšavaju uslove rada, te je Banka napravila pomak i u želji da omogući đacima da steknu pravu sliku o onome što se zapravo radi u banci obezbedila kabinet virtuelne banke.

Prema rečima profesorke Mirjane Kiš Marjanov koja predaje predmet “Bankarska obuka”, često ostaju i nakon što se časovi završe jer im je interesantno i imaju osećaj kao da su na radnom mestu.  Takođe ističe da im je ova donacija donela mnogo benefita jer su učenici svesni da će sa stečenim znanjem imati veće mogućnosti da pronađu posao po završetku školovanja.

- Donacija Eurobanke nam je prilično olakšala posao, novi računari su ubrzali rad na aplikacijama. Program koji koristimo je pravi bankarski tako da naša deca imaju realnu simulaciju onoga što banke rade. Đaci vole ovo da rade jer je drugačije, program je korisnički, prate se instrukcije i zaista steknu sliku o svemu onome što što se radi u pravoj banci.

Ovo je prvi samostalni projekat Eurobanke pokrenut u martu prošle godine koji ima za cilj unapređenje uslova za školovanje u srednjim školama širom Srbije, a nakon Beograda i Šapca, podržana je subotička ekonomska škola gde je prikupljenim sredstvima humanitarnom Mastercard kreditnom karticom “Eurobank Veliko srce” uloženo više od 1,2 miliona dinara u modernizaciju kabineta virtuelne banke.  Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobanke izrazila je zadovoljstvo  što i ove godine nastavlja sa društveno odgovornim projektom i pomaže mladima da se na kvalitetan način pripremaju za buduće zanimanje:

- Glavna svrha ovog projekta jeste da se poboljšaju uslovi rada i učenja u srednjim ekonomskim školama. Projekat je prepoznat i podržan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zahvalni smo im na tome, posebna zahvalnost dugujemo našim klijentima koji koriste humanitarnu karticu “Eurobank Veliko srce” a od svake transakcije banka izdvaja deo sredstava od svojih  prihoda i usmerava ih u opremanje kabineta i učionica. Ovom donacijom pružili smo đacima Ekonomske škole “Bosa Milićević” da se u realnim okolnostima pripremaju za svoj budući posao. Pored donacije, banka će omogućiti učenicima praksu u našim ekspoziturama i edukaciju o aktuelnim bankarskim temama od strane zaposlenih u banci kao gostujućih predavača u školi – izjavila je Slavica Pavlović.

Dr Aleksandar Pajić, posebni savetnik ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje odraslih istakao je da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Eurobankom i da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uvek podržati ovakve projekte jer je veoma važno da se pored vrtića i osnovnih škola radi na kvalitetu nastavnog procesa srednjih škola.

- Škola “Bosa Milićević” iz Subotice sada je bogatija moderno opremljenim kabinetom virtuelne banke, a uz pomoć nove računarske opreme učenici će na kvalitetan način da unapređuju svoje znanje i steknu nova teorijska i praktična znanja o bankarstvu. Veliko mi je zadovoljstvo što zajedno sa Eurobankom na jedan lep način zaokružujemo uspešno društveno korisnu saradnju, gde je banka u tri ekonomske škole pomogla opremanje u ukupnoj vrednosti oko 3,6 miliona dinara – izjavio je dr Aleksandar Pajić i dodao da je Srbija na odličnom putu digitalne transformacije.

Direktor škole Imre Zombori istakao je da će zahvaljujući donaciji deca sticati sasvim konkretna znanja i po završetku škole imati mogućnost da se zaposle u bilo kojim finansijskim organizacijama.

- U ime učenika, roditelja, profesora i škole zahvaljujem se banci na donaciji kao i na celokupnoj dugogodišnjoj saradnji. Osnovni značaj donacije je da povezuje teoriju i praksu. Učenici radeći na savremenim računarima smeštaju se u realno okruženje i imaju mogućnost da rade sve poslove i operacije koje se sprovode u realnoj banci. To je u skladu sa našim nastojanjem da učenici odmah po završetku školovanja mogu stupiti u svet rada bez velike preobuke. Deca radeći u ovim uslovima postaju izuzetno motivisana i zadovoljna. Na ovaj način naša škola postaje korisniji partner lokalne zajednice i konkurentnija, modernija ustanova.

Autor: Nataša Polarecki
Foto: Promo

Pogledajte još