Skadarijski boem

Romantično boemska Skadarlija je od prošlog meseca bogatija za još jedno boemsko mesto. Vrata restorana, koji se nalazi neposredno pored kuće Đure Jakšića, godinama su bila zatvorena za posetioce. Donedavno. Sada je to restoran koji potpuno renoviran i koji raširenih ruku dočekuje sve one koji su raspoloženi da ovde provedu svoje vreme. Otvoren je “Skadarijski boem”!

Vlasnik restorana je svoje višedecenijsko iskustvo stekao u mnogobrojnim beogradskim restoranima. Zato se domaćinska atmosfera, iskrena ljubaznost i posvećenost gostu osećaju se na svakom koraku - od srdačne dobrodošlice do izlaska iz restorana, kada vas uz osmeh isprate do sledećeg viđenja. A sigurno ćete se ponovo videti ako bar jednom probate deo njihove gastronomske ponude.

Jelovnik koji je kreirao Petar Gracun, profesor Više hotelijerske škole u Beogradu, predstavlja spoj tradicionalnih i modernih jela. Meni je ispisan na čak četiri jezika.

Pripremaju raznovrsna hladna predjela kao sto su pasulj prebranac, proja, pihtije, kajmak, goveđi karpačo i tartar biftek. Cene su od 280 pa do 1.200 dinara.

Od toplih predjela preporučuju celer rolnice sa sirom i pečurke na blinima.

Od jela od mesa nude zanimljive specijalitete kao što su jagnjetina u mleku, teleći perkelta i srneći gulaš sa testom. Za one koji vole slatko slane kombinacije idealni su juneći file sa čokoladnim sosom ili jagnjeći but pržen sa orasima. Od jela na žaru tu su teleća rebra sa ljutim sosom, dimljena vešalica u hrskavoj kori, ljuto-slatka pileća krilca… Cene se kreću od 420 do 710 dunara.

Poslastica majke Jevrosime je najpopularniji desert ovog restorana. Kruška punjena žitom i orasima u kombinaciji sa prelivom od maline je pravi izbor za one koji vole slatkiše. Cena joj je 200 dinara.

Imaju bogatu vinsku kartu sa slovenačkim, crnogorskim, makedonskim i vinima sa naših podneblja.

Cene su od prosečnih ka niskim.

Pogledajte još