OTVOREN 42. MEĐUNARODNI BEOGRADSKI SAJAM TURIZMA: Prisutno 900 izlagača, očekuje se 70.000 posetilaca

Međunarodni 42. beogradski sajam turizma, pod sloganom "Put pod noge", otvoren je danas u Beogradu, a turističku ponudu na toj manifestaciji u naredna četiri dana predstaviće oko 900 izlagača iz više od 40 zemalja. Kako je najavljeno, popusti će se kretati od 5 do 50 odsto.

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je, otvarajući manifestaciju, rekao da će to biti prilika za nove poslove, razgovore i širenje turističke saradnje. Ističući da je 2019. godina oborila sve rekorde, on je naveo da je ova godina godina reformi i novih investicija u turizam Srbije. Reč je, kako kaže, o sistemskom i ozbiljnom radu i koordinaciji različitih sektora.

Istakao je da je planirano 45 projekata vrednih 200 miliona evra i da će realizacija nekih za koje je završena projektno-tehnička dokumentacija početi već ove godine, a među njima je izgradnja gondola od Brzeća do Kopaonika.

- Možemo se nadati turističkom bumu praćenim investicijama u turističku ponudu - rekao je Ljajić.

Plan na početku godine koji će, kako kaže, verovatno pretrpeti male izmene zbog situacije sa korona virusom, je da ove godine imamo četiri miliona stranih i domaćih turista, devizni priliv od 1, 5 milijardi evra i 10,6 miliona noćenja.

- Videćemo da li će se to ostvariti i ako se kriza sa virusom reši za 15 do 20 dana tu štetu mozemo nadoknaditi do kraja godine, budući da u drugoj polovini aprila kreće sezona u punom zamahu, a ako potraje planovi će morati da se revidiraju - rekao je Ljajić.

On je dodao da se nada stabilnosti i da će u velikoj meri uspeti da se realizuje sve što je planirano.

Na ceremoniji otvaranja sajma prikazan je kratki film o Beogradu kao turističkoj destinaciji, a gradonačelnik Zoran Radojičić je istakao da prestonica Srbije beleži stalni rast broja turista i dodao da ih je u prošloj godini bilo između osam i devet odsto više nego u 2018. godini. Kako je rekao, u Beogradu je u prošloj godini zabeleženo 2,7 miliona noćenja, a glavni grad Srbije je prvi put imao više od million stranih gostiju.

- Verujem da će se taj broj povećavati zbog svega što Beograd ima - život aktivan 24 časa, prirodne lepote, kulturna bogatstva i istorijsku ostavštinu. Sve to ćemo iskoristiti da povećamo broj turista - rekao je Radojičić.

- Dodao je da Beograd može mnogo da ponudi u poslovnom i kongresnom turizmu i da će daljim razvojem infrastrukture prestonica dati doprinos i u tom segment turizmu. U Beogradu je prošle godine otvoreno 13 novih hotela i trenutno je 112, ali ta cifra nije dovoljna za grad koji sve više razvija tirističke potencijale - rekao je gradonačelnik.

Radojičić je izrazio zadovoljstvo što je Egipat ove godine zemlja partner sajma i naglasio da Srbija u turizmu može mnogo da nauči učimo od zemlje koja je, kako kaže, kolevka civilizacije i ima bogato kulturno i istorijsko nasleđe.

- Beograd i Srbija mogu da razmene iskustva sa Egiptom. Mislim da Beograd nije svestan bogatog nasleđa koje ima, kao što su na primer ostaci vinčanske kulture stare 4.000 godina - rekao je gradonačelnik i dodao da ove godine učestvuje 700 izlagača iz 40 zemalja sveta i da su Šri Lanka, Kenija i Slovačka, koje prvi put učestvuju na toj manifestaciji, garant da će sajam biti bolji od prošlogodišnjeg.

Na ceremoniji otvaranja predstavljen je film o Republici Egipat koja je zemlja partner ovogodišnjeg sajma, a zamenica egipatskog ministra zaduženog za turizam Gada Šalabi, ističući dobre odnose Srbije i Egipta, kazala da je ovo dobra prilka da se ti odnosi dodatno unaprede.

Prema njenim rečima, dosadašnje jake veze Srbije i Egipta, biće ojačane i u narednim godinama, naročito, kada je u pitanju turistička saradnja budući da je, kako je rekla, Egipat godinama važna turistička destinacija za srpske goste i obratno. Istakla je da je važna i dobra geografska pozicija dve zemlje i da let izmedju Srbije i Egipta traje oko tri sata.

- Nadam se da ćete imati priliku da osetite našu ljubaznost i turističke i kulturne potencijale - rekla je Šalabi i dodala da su predstavnici te zemlje veoma zadovoljni što su ovogodišnji partner sajma turizma u Beogradu i što će moći da predstave turističku ponudu.

U okviru sajma turizma predstaviće se oko 700 izlagača, a ostalih 200 u okviru pratećih sadržaja, budući da se paraleno održavaju još tri sajamske manifestacije - sajam vina, sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo i sajam suvenira. Prvi put na sajmu učestvuju Šri Lanka, Kenija i Slovačka, a Egipat će biti zemlja partner koja će predstaviti brojne turističke potencijale destinacije na crvenom moru, ronjenje u Šarm el Šeiku, gastronomsku ponudu i novi muzej koji se gradi blizu piramida.

Tokom četiri dana, očekuje se da će manifestaciju posetiti oko 70.000 ljudi.

Izvor: Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još