NEGA BEBE U PRVIM DANIMA: Šta vas sve čeka nakon izlaska iz porodilišta?

Dolazak bebe i mame iz porodilišta je najsrećniji trenutak, ali, pored toga, zahteva prilagođavanje na novi period i organizaciju svakodnevnog života. Rodbina i prijatelji su puni saveta, koji često mogu biti zbunjujući, kaže doc dr sci med Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije sa dugogodišnjim iskustvom.

Dr Raketić savetuje da roditelji, pre svega, ustanove raspored kada beba jede, spava, ide na kupanje, ali i da obavezno odvoje vreme za maženje sa bebom.

- Bebu treba uvek uzeti u naručje kada plače zato što će jedino tako da se oseti sigurno i zaštićeno - savetuje doktorka i dodaje:

- Majka treba da ima vremena za odmor da bi mogla da odgovori na sve zahteve bebe i zato se preporučuje da i ona odmara kada dete spava. Tako će biti bolje raspoložena i za to vreme će organizam imati vremena da se napravi dovoljna količina mleka.

Kako ističe pedijatar, u prvim danima po dolasku iz porodilišta, od velike važnosti su posete patronažne sestre, koja objašnjava majci tehniku dojenja, vrši obradu pupka, pokazuje roditeljima kako se dete kupa, prepovija, oblači i kako se pravilno drži. U sve aktivnosti oko bebe treba uključiti i očeve, koji daju podršku i ljubav majci i koji su, kako kaže, često bolji slušaoci kada su u pitanju noveinformacije.

Majčino mlekonajbolja i najpotpunija hrana za bebu

- Dojenje nije jednostavan proces za majku koja se još uvek oporavlja od porođaja i nije upoznata sa tehnikama dojenja. Najbolja pozicija za dojenje je u sedećem položaju, a altrenativna je kada majka leži na boku. Preporuke su da u prvim danima beba sisa između 15 i 20 minuta iz obe dojke, sa ukupno 8 do 12 podoja dnevno. Kada se dojenje ustali, skraćuje se vreme podoja na 10 minuta i broj podoja na 6 do 8 podoja dnevno. Beba treba da shvati da je dojenje aktivan proces, pa ukoliko zaspi, treba je probuditi laganim golicanjem ili maženjem ispod brade ili na stopalima - savetuje dr Raketić.

Preporuka pedijatra je da se tokom dojenja majka hrani zdravo, da uzima što više svežeg voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda i žitarica sa celim zrnom, uz izbegavanjemahunarki, ljute ili začinjene hrane.

- Dojenje je radost za majku i dete. Za majku je dojenje korisno jer se činom dojenja uspostavlja veza sa detetom za ceo život, brže se oporavlja od porođaja, smanjuje se rizik od malignih bolesti jajnika i dojki i oslobađa se viška kilograma koje je dobila tokom trudnoće. Beba preko mleka dobija sve hranljive supstance koje su joj potrebne za rast i razvoj, kao i brojne imunske faktore koje doprinose boljem imunitetu. Zato su deca koja su dojena bolje zaštićena od infekcija, alergijskih i hroničnih bolesti.

Bebu je najbolje kupati samo vodom

Pored dojenja, roditelji treba da budu upoznati i sa drugim aktivnostima koje zahteva nega bebe. To je, pre svega,obrada pupka, jer se na kraju porođaja podvezuje pupčanik, koji se suši i otpada 7 do 10 dana kasnije.

- Obrada pupka je neophodna da bi se sprečila infekcija i vrši se blagim sredstvom za dezinfekciju. Veoma je važno i pravilno kupanje bebe, prvo preko ruke odraslog, a kasnije se beba spušta u kadicu i pridržava. Kupanje može biti svakodnevno ili na nekoliko dana, uz sprovođenje higijene genitalija. Najbolje je bebu kupati samo vodom, a posebnim gelovima za kupanje oprati šake, genitalije i povremeno kosu. Posle kupanja se voda nežno pokupi peškirom i primenjuje se nega kože. Pedijatri preporučuju da se za negu kože koristi tzv. medicinska kozmetika, koja nema dodatne supstance kao što su parfemi, parabeni i slično - ističe doktorka.

Kako umiriti stomačne grčeve kod novorođenčeta?

U prvih mesec dana bebinog života mogu da se jave i problemi, najčešće sa ishranom u vidu bljuckanja, podrigivanja i štucanja. To su fiziološke pojave koje nastaju zbog nezrelosti digestivnog sistema bebe i spontano prestaju za nekoliko meseci. Pored toga, kod mnogih beba se javljaju grčevi, kojepratidugotrajno plakanje, više od tri sata dnevno, češće od tri puta nedeljno i duže od nedelju dana.

- Grčevi se obično javljaju u popodnevnim satima i smatra se da je glavni uzročnik nakupljanje vazduha u crevima. Važno je bebu umiriti, tako što se drži u naručju, ljuljuška i pevaju joj se pesmice. Od pomoći može da bude i masaža stomaka uljem ze bebe, primena termofora sa toplom vodom ili davanje čaja od kima. Postoje i brojni preparati za ublažavanje grčeva, kao što su preparati koji vezuju gasove, koji sadrže probiotike ili laktozu, kao i preparati iz domena fitoterapije ili homeopatije - navodi dr Raketić.

Prvi pregled kod pedijatra

Sa navršenih mesec dana, beba se odvodi na prvi pregled kod pedijatra, gde se obavljaju merenja težine, dužine i obima glave, poredi se koliko je dete napredovalo u odnosu na rođenje i upoređuju se vrednosti sa krivama normalnog rasta.

- Pedijatar vrši celokupan pregled bebe, uz ispitivanje tonusa i refleksa, uočavanje eventualnih anomalija, obavlja se klinički i ultrazvučni pregled kukova i vakcinacija. Sve sledeće posete pedijatru su vezane za vakcinaciju i do kraja šestog meseca je predviđeno da bude najmanje tri posete pedijatru. Zatim se do kraja prve godine beba pregleda još nekoliko puta, prate se dalji rast i razvoj, pedijatar daje savete u vezi uvođenja čvrste hrane. Roditelji treba da veruju pedijatru, da ga pažljivo slušaju a isto tako da slobodno postavljaju pitanja i tako razreše sve nedoumice u vezi nege bebe - poručuje dr Nevenka Raketić i dodaje:

- Svim roditeljima je cilj da se odgoji zdravo i srećno dete. Pored saveta stručnjaka, roditelji treba da slušaju svoje srce i instikte i da uživaju u svojoj bebi, zato što deca jako brzo rastu i vreme ne može da se vrati. Zato ne treba dozvoliti da ovaj najlepši period roditeljima prođe u lošem raspoloženju, strepnji i brizi.

Kompanija dm drogerie markt kroz svoj babybonus program nastoji da omogući bezbrižniji razvoj svim bebama i njihovim roditeljima kroz podršku u prve dve, najzahtevnije godine njihovog života. Svim bebama starosti do 6 meseci dm kroz babybonus program daruje poklon paket i korisnu brošuru sa savetima i mnogobrojnim vaučerima sa popustima. Do druge godine starosti bebe roditeljima periodično na kućnu adresu stiže i knjižica sa vaučerima sa popustima na atraktivne baby proizvode iz dm asortimana.

U dm babybonus program mogu se prijaviti sve bebe do dve godine starosti, koje imaju status državljana Republike Srbije i koje su rođene na teritoriji Srbije.

Sprovođenjem ovog programa, kompanija dm drogerie markt nastavlja sa pružanjem podrške zajednici u kojoj posluje, uz poseban osvrt na najmlađu i najosetljiviju grupu našeg društva.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još