MUSOLINI GA JE PROGLASIO PRESTONICOM: Danas italijanski grad plaća stanarinu da bi privukao ljude

Mnoge italijanske opštine pokušale su da ožive populaciju koja iščezava prodajom oronulih kuća za simbolične iznose od jednog eura. Jedan gradić je ponudio malo drugačije rešenje.

Teora, primamljiva destinacija na jugu italijanske pokrajine Kampanije, nada se da će potencijalne stanovnike privući u ovo mesto ako im ponudi plaćanje stanarine za nekretninu u koju bi se uselili.

Iako je program prodaje kuća za jedan evro dao dobre rezultate širom Italije, od Sicilije na jugu, pa do pokrajina na krajnjem severu zemlje, privlačeći kupce koji su bili spremni da se prihvate velikih investicija, strahuje se da su namere novih vlasnika ipak bile usmerene na to da se osigura jeftina nekretnina u koju će moći da dođu samo na odmor.

Vlasti Teore smatraju da je njihov plan bolji, budući da su spremni da plate iznos od 150 evra troškova za iznajmljivanje prazne kuće u roku od dve godine, ili da novom stanaru ponude 5.000 evra za kupovinu nekretnine.

Međutim, kupci moraju da ostanu trajno nastanjeni u ovom gradiću u razdoblju od najmanje tri godine i u trenutku podnošenja zahteva da imaju bar jedno dete.

- Nisam zagovornik programa prodaje kuća za jedan evro, jer to ne motiviše ljude da ostanu u gradu - kaže Stefano Farina, gradonačelnik Teore.

- Ispada da oni tu borave najviše nekoliko meseci tokom godine koristeći kuće da u njima provode godišnje odmore, što nije rešenje. S druge strane, situacija u kojoj novi stanovnici moraju da upišu dete u lokalnu školu ipak unosi malo više života u lokalnu zajednicu - nastavlja Farina.

Populacija Teore dramatično je smanjena nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovaj gradić, kao i susedni Lioni, a njihova potpuna obnova nikada nije sprovedena.

- Svake godine rode se svega dve bebe nasuprot 20 starih osoba koje preminu. Spali smo na svega 1.500 stanovnika, jer su mesto masovno napuštali mladi nakon zemljotresa. Želeli bismo da promenimo taj negativni trend, a nove porodice su stubovi naše zajednice koja nestaje. Zbog toga želimo da ohrabrimo one koji imaju decu da se prijave - dodaje gradonačelnik.

Teora spada u krug najpovoljnijih italijanskih gradova kada je reč o troškovima stanovanja.

Trenutno, najniža cena za iznajmljivanje nekretnine je oko 200 evra mesečno, dok se kuće površine oko 100 m2 prodaju po cenama od oko 30.000 evra. Stoga bi oni koji se uključe u program koji sprovode vlasti Teore, morali da doplate 50 evra mesečno za iznajmljivanje najjeftinije nekretnine.

Kupovina nekretnine bi podrazumevala doplatu od oko 25.000 evra, uz obećani poklon od 5.000 koji nude lokalne vlasti.

Ipak, u konačnom zbiru bi troškove investiranja u novi dom u Italiji učinila manjim od troškova onih koji su zapuštene nekretnine kupovali za jedan evro i potom prolazili kroz cikluse ulaganja koji premašuju svotu od 25.000 evra.

Kuće koje se nude na prodaju su uglavnom u dobrom stanju, budući da su detaljno rekonstruisane nakon zemljotresa, a neke se čak prodaju i nameštene.

Grad takođe pokriva i troškove školskih obroka.

- Do sada, dve italijanske porodice i jedna brazilska s italijanskim korenima su se doselile u naš grad. Poveli su čak i svoje bake i deke - kaže Farina.

On se nada da će i mnogi drugi da slede njihov primer.

Teora je smeštena u samom uglu Kampanije, u području Irpinia. Ovaj gradić leži u podnožju planine Kresta del Galo. U ovom brdovitom predelu punom zelenila, posebno mesto zauzima ušće Fjumičela u reku Ofanto.

Teora se nalazi u blizini mora, na svega sat vremena vožnje od Pestuma, vrednog arheološkog lokaliteta, koji je uz to bogat i lepim plažama. Nacionalni park Ćilento, obala Amalfija kao i Apulija i Bazilikata takođe su veoma blizu.

Možda i najveća specifičnost ovog grada je ta što je tokom 1936. godine, na 24 sata postao prestonica Italije kada ga je Benito Musolini proglasio glavnim gradom zbog njegovog strateškog položaja.

Izvor: B92/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još