"Vojvodina u 2020": Ištvan Pastor - Ovo će biti prosperitetna godina za Vojvodinu (video)

Konferencija “Vojvodina u 2020” održana je 4. februara u Velikoj sali Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Konferencija je postala prepoznatljiva kao događaj koji otvara pitanja od značaja za razvoj Vojvodine u narednoj godini, o čemu kroz panele govore čelni ljudi Vlade Vojvodine, ambasadori, ekonomisti i vodeći privrednici iz Vojvodine.

Prijatelji konferencije su: Carlsberg Srbija, Novosadski sajam i AMS osiguranje.

Na samom početku, prisutnima se obratio Robert Čoban, direktor kompanije "Color Media Communications", koji je uveo u temu konferencije i panela. On je podsetio na neke od najvećih izazova sa kojima će se Vojvodina susresti do kraja godine, napomenuvši da smo kroz panele prepoznali značaj razgovora i sa predstavnicima opština, ne samo gradova, kako bismo čuli šta su oni uradili, a možda bi trebalo i neko drugi. - Duboko verujemo da je poljoprivreda važna - rekao je Čoban i dodao da se sada najčešće govori o IT industriji i digitalnim temama.

- Verovatno većina vas nije čula za srebrnu ekonomiju, a tiče se naših starijih sugrađana. Verujemo da je razgovor na tu temu bitan i u Vojvodini, mislimo i na godine odlaska u penziju i na mnoge druge teme - rekao je on na konferenciji.

Prisutnima se, zatim, obratio Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine.

- Veliki je to izazov i velika odgovornost za godinu koja je tek počela, suočavanje sa situacijom. Sa jedne strane je realnost u kojoj se nalazimo, pa realnost u kojoj se nalaze oni oko nas, ono što mislimo da možemo realizovati, ono što drugi misle o nama, i na kraju su eventualno one prave - rekao je on.

- Ova godina će za Vojvodinu biti prosperitetna godina. Mislim da je potupno realno da se nastave oni trendovi i oni tokovi koji su počeli prethodnih godina. Ne vidim razloga da bi trebalo da budu prekinuti - rekao je dodavši da je ubeđen da smo mi ovde u Vojvodini dovoljno mudri, odgovorni i prema sebi i drugima.

- Očekujem značajne rezultate na razvoju velikih infrastrukturnih projekata. Što se tiče privrednih aktivnosti, mislim da će one biti u trendu koje smo imali u prethodnom periodu - rekao je Pastor na kraju.

Konferenciju je otvorio Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

- U ovu godinu ulazimo sa rezultatima koji bi trebalo da obezbede građanima Vojvodine da žive bolje - počeo je predsednik pokrajinske vlade svoje obraćanje.

- U 2020. godini nastavićemo da realizujemo poslove koji su od interesa za sve građane. Ja bih danas otvorio tri teme: pitanje zaštite životne sredine - rekao je on na konferenciji, podsetivši da je prošle godine usvojena deklaracija o njenoj zaštiti.

Rekonstrukcija zdravstvenog sistema – druga tema, pa i lokalno-razvojni kapital opštine.

- Naš osnovni zadatak će i dalje biti da manje dajemo onima koji imaju novca, a više dajemo onima koji nemaju.

Mirović je napomenuo da je veoma važna tema i odlazak stanovništva, pogotovo sa sela.

Na kraju, rekao je da želi da ohrabri celu javnost u cilju zajedničkog i koordinisanog rada.

 

Pogledajte još