U carstvu antikviteta

Ordenje iz ratova, ruski tepisi, uljane lampe, stare knjige i još starije novčanice... Ako ste se pitali gde bi sve to moglo da se kupi, onda je Sajam antikviteta pravo mesto za vas. Bili smo u hotelu "Slavija", gde se na jednom mestu okupilo nekoliko desetina prodavaca starina, i nekoliko puta više kupaca. Onih koji su na licu mesta mogli da procene pravu vrednost, kao i onih koji su tražili pomoć iskusnijih.

Zabluda je da vam je, da biste sebi priuštili neki antikvitet, potrebno mnogo novca. Prilikom posete ovakvim sajmovima najbolje je da se naoružate strpljenjem za pažljivo razgledanje i umećem cenkanja, jer se to ovde podrazumeva. Nije naodmet veština da prepoznate vredan raritet. E, kad sve to ponesete, u carstvu antikviteta vreme će vam proleteti.

Oko 150 izlagača, iz zemlje i inostranstva, na svojim štandovima imalo je bukvalno sve. Od igle za kravatu od slonove kosti, pa do midera starog više od 100 godina. Mider svoje prabake, za 50 evra, prodavala je Mirjana Stojanović, koja se antikvitetima bavi punih 20 godina. Početak nije bilo lep, ali zato kaže da danas uživa u tome:

- Imala sam malu penziju, a ćerka nije radila, pa sam počela da prodajem svoj porodični nakit. U zlatarama su ga otkupljivali kao lomljeno zlato, a cena koju sam dobijala na sajmovima antikviteta bila je nekoliko puta veća. I tako je sve počelo... Danas slobodno mogu da kažem da sam pravi stručnjak za slike.

Trenutno ima slika u vrednosti od 200 do 600 evra.

Nedaleko od nje, dizajner Viktor Mihajlović imao je ponešto bukvalno za svakoga. Našoj ekipi za oko je zapao stari reket, sa žicama od mačjih creva. Cena je bila 50 evra, a dodatnu vrednost čini i to što je ovaj reket "judaika". Prodavac nam je objasnilo da kolekcionari "judaike" čine posebnu grupu kupaca.

- "Judaikama" zovemo stvari koje imaju gravirane ili slikane jevrejske simbole, kao što je Davidova zvezda. Evo, ja imam i stari kalup za cipele koji takođe ima jevrejski simbol i zbog toga je skuplji - objašnjava naš sagovornik. (old_image)

Na pitanje od čega zavisi cena nekog predmeta Viktor Mihajlović kaže da to određuje nekoliko parametara, ali jedan od njih je i to da li je ekskluzivitet, pravljen specijalno za određenu osobu ili porodicu, ili raritet. Takođe, zavisi i kakav je odnos ponude i tražnje. Da ljudi skupljaju najčudnije stvari, uverili smo se kada smo čuli da jedna karta sa fudbalske utakmice košta oko 3.000 evra.

- Karta s utakmice Mančester junajted - Crvena zvezda, koje se igrala 60-ih godina, može da se proda za tu cenu. Naime, posle utakmice igrači Mančester Junajteda imali su avionsku nesreću, mnogo ih je i poginulo i zato je ta karta toliko vredna.

Ako ste ljubitelj nakita, a niste sigurni da li je to baš ono što vam prodavac kaže, uz malo znanja možete da proverite. To nam je objasnila Nevenka Nikolić, koja prodaje razne kiseline za proveru zlata, srebra ili platine. Cena bočice je 450 dinara.

- Ako želite da proverite koliko karata ima zlatni nakit, prvo ga protrljate o zlatarski kamen. Zatim na to kapnite kiselinu i ako ona "pojede“ otisak od trljanja, karataža nije dobra. Kod srebrnog nakita može da se kapne direktno na njega i što je crvenije, to je procenat srebra veći - objasnila nam je Nevenka Nikolić.

Najstariji prodavac na ovom sajmu ima 86 godina, ali iako nam je rado pričao o starom novcu, nije želeo da kaže svoje ime. Imao je i dobar razlog. Naime, dekin stan nedavno su opljačkali i odneli mu nekoliko vrednih kolekcija starih novčića:

- Najveću cenu može da dostigne novac sa greškom. To se stvarno retko dešava, pa se iskusni numizmatičari prosto otimaju za te novčanice.

Nama je poklonio novčić od 25 para, na kome je umesto 1983. ugravirana 7983. godina.

(old_image)Svi koji nisu sigurni koliko neki predmet vredi ili jednostavno žele da procene neke svoje lične "starine“, besplatan savet su mogli da dobiju od Zorana Pavlovića, direktora i organizatora prvih antikvarnih sajmova u bivšoj Jugoslaviji. Prema njegovim rečima, cena ovih stvari veoma je relativan pojam. Na primer, nepisano je pravilo da su u svakoj državi eksponati iz te zemlje najvredniji. Kod nas je ponuda pravih stvari slabija, pa smo zato i skuplji u odnosu na neke druge zemlje. A kako se procenjuje vrednost nekog predmeta? Za to je potrebna čitava lepeza znanja i iskustva. Zajedno s nama procenjivao je vrednost tabakere:

- Prvo treba da se utvrdi iz kog je perioda. Po ornamentima, naša je iz ranog perioda secesije. Po žigu se vidi da je iz Austrije, oko 1900. godine. Po radu vidimo da je ovo kombinacija srebra i tule, to je smola u srebru. Da bismo odredili realnu materijalnu vrednost u obzir se uzima gramaža, u kakvom je stanju, kao i koliko je tržišno interesantna. Naša košta oko 45 evra. Da je očuvanija, moga bi da se proda i za 120 evra - objasnio nam je Zoran Pavlović.

Na tri sprata, koliko su zauzeli prodavci, mogla se pronaći i afrička statua žene po ceni od 300 evra, stara porcelanska tacna sa serijskim brojem za 80 evra, stare lutrije i obveznice ili metalne kutije za cigarete, koje su koštale od 10 do 40 evra.

Tekst: Aleksandra Galić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još