Dnevnik s Himalaja IV

Sunce, vetar, čajevi i maštanje. Konačno noćas spavamo u šatorima.

02.11.2007.

Ovako nešto još nisam doživeo u Himalajima. Vratili smo se do Pangboche-a sa trekking grupom koja je bila zajedno s nama tokom aklimatizacionih uspona. Posle popijenog čaja trebalo je da oni nastave ka Namche Bazaru, a mi levo preko reke Imja Khola pa uzbrdo do baznog kampa. Međutim krenuše i suze, a onda nikako da se rastanemo!

Nekima se nije išlo kući koliko su bili oduševljeni onim što su videli i doživeli.

Mi smo posle rastanka nekako previše brzo izleteli do BC-a, kao da jedva čekamo penjanje uz zaleđene litice Ama Dablam. Malo nas je vetar produvao, a temperatura se znatno spustila. U bazu su naši šerpasi došli pre nas i postavili kompletnu infrastrukturu. Uveče je još više zahladnelo, pa su otpakovane perjane jakne. Konačno noćas spavamo u šatorima i vrećama za spavanje.

Vođa ekspedicije
Dragan Jaćimović

03.11.2007.

Ništa lepše nego kada ti ujutro sunce obasja šator. Izađeš napolje, protegneš se, a sunce ti izmami osmeh. Prvo što vidiš je, naravno, Ama Dablam. Dok sam ja sa Serđom pripremao solarne panele i ostalu tehniku za normalno funkcionisanje u bazi, ostatak ekipe je izbacio svu opremu ispred šatora kako bi je prekontrolisali i podesili pre ulaska u smer.

Već oko podne stigli su oblaci iz doline, tako da nam je napajanje akumulatora stalo, ali smo uspeli da napunimo baterije za računar i satelitski modem, pa ćete dobiti fotke i ove izveštaje. Šime još nije počeo da pije Diamox, pa je pitao, da li mu se računa da se popeo dva puta ako se popenje bez Diamox-a!! Uveče smo dugo sedeli i pričali o budućem usponu. U stvari, više je to bio moj monolog, kao i odgovori na pitanja.

Vođa ekspedicije
Dragan Jaćimović

03.11.2007.

Jutros se nas nekoliko probudilo prije izlaska sunca. Nakon što je sunce izašlo, uslijedio je i doručak. Osjećam se odlično, isto kao kod kuće, a visina je baznog logora 4650 m. Jedina razlika je što pijem puno vode i jako često idem u WC. Pripreme opreme za naredni uspon smo obavili do pred ručak, tako da smo spremni.

Član ekspedicije
Haris Kalajdžisalihović

Pogledajte još