U nedelju se slavi Sveti Nikola

BEOGRAD, 18. decembra 2010. (Beta) - Srpska pravoslavna crkva (SPC) u nedelju slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih vizantijskih svetitelja koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Slava Sveti Nikola je po broju onih koji je slave, bez premca među Srbima. Posvećeno mu je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve, te je Sveti Nikola hramovna i manastirska slava SPC.

Kako Sveti Nikola pada u vreme (tačno na polovini) velikog božićnog posta, vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu. Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma - šestog decembra po starom, odnosno 19. po novom kalendaru kada je, 343. godine, taj svetitelj preminuo.

Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari i položene u crkvu svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika. Tri godine potom građani Barija podigli su velelepnu crkvu Svetom Nikoli.

Pogledajte još