Rast PDV bez većeg uticaja na standard građana

BEOGRAD, 18. decembra 2010. (Beta) - Povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za računare i računarske komponente, hotelske usluge i južno voće sa 8 na 18 odsto, o čemu je Vlada odlučila u četvrtak, neće mnogo uticati na životni standard građana, rekao je u subotu agenciji Beta saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović.

"Nije suština u poreskoj stopi, već u poboljšanju turizma... Moramo više pažnje da usmerimo na strane turiste i da im ponudimo bogatiji sadržaj, bolju infrastrukturu, aeorodrome jer bez toga ne možemo da očekujemo pozitivne rezultate", kazao je Đogović.

"Turizam je u minusu... jer je prvenstveno usmeren na domaće goste.., a ni (dosadašnja) niska stopa PDV nije donela poboljšanje", objasnio je Đogović dodavši da su, s druge strane, "cene hotelskog smeštaja i drugih turističkih usluga previsoke za stanovništvo Srbije", te je zato ove godine u turizmu "zabeležen najdrastičniji pad".

Komentarišući povećanje PDV za računare, Đogović je ocenio da to neće izazvati veliko negodovanje jer je stopa PDV do sada bila niska. "Negativni efekat videće se na kupovini građana, ali neće doprineti značajnom padu (ukupne) prodaje", smatra Đogović.

Pogledajte još