Inter lako do titule prvaka sveta

BEOGRAD, 18. decembra 2010. (Beta) - Fudbaleri Intera osvojili su titulu klupskog prvaka sveta, pošto su pobedili Mazembe iz Konga sa 3:0 u finalu turnira u Abu Dabiju.

Goran Pandev je u 13. minutu meča na dodavanje Samjuela Eta postigao prvi gol za evropskog šampiona. Četiri minuta kasnije Pandev se asistencijom revanširao Etou, koji je povisio na 2:0.

Konačan rezultat postavio je u 85. minutu Džonatan Bijabi, na pas kapitena reprezentacije Srbije Dejana Stankovića, koji je meč počeo na klupi, a u 54. minutu je zamenio Kristijana Kivua.

Stanković je bio i strelac prvog gola za Inter na Klupskom svetskom prvenstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pošto je pogodio u polufinalnoj pobedi nad južnokorejskim Seongamom od 3:0.

Inter je tako stigao do prve titule planetarnog prvaka od kako se turnir održava pod patronatom Svetske fudbalske federacije (Fifa). Prethodno je još dva puta, 1964. i 1965. godine, osvojio tadašnji Interkontinentalni kup.

Titulu svetskog prvaka u poslednje četiri godine osvajali su evropski klubovi. Pre Intera to su činili fudbaleri Barselone, Mančester junajteda i Milana.

Prve tri titule na Fifa turniru osvojili su brazilski timovi: 2000. godine to je učinio Korintijans, 2005. Sao Paulo i 2006. Internasional, koji je ove sezone osvojio treće mesto, jer je ranije danas savladao Seongam sa 4:2.

Prvo izdanje zvaničnog Klupskog svetskog prvenstva održalo se 2000. godine, ali je zbog problema sa finansijama i kalendarom drugi turnir održan tek 2005, pa ih je do sada bilo ukupno sedam.

Pogledajte još