DONIRANO PERJE: Papagaj uspešno poleteo posle nadogradnje novog para krila

Papagaju starom tri meseca, veterinar je "podario" nova krila, nadogradnjom novog doniranog perja.

Neki vlasnici papagaja reše da svom ljubimcu podrežu krila (prvih sedam do deset pera za letenje) kako bi ih sprečili da lete, da ne bi pobegli ili da se ne bi povredili u kućnim uslovima.

U zavisnosti od vrste ptice, krila se mogu i delimično podrezati, a neke ptice mogu leteti i kada su im krila skraćena.

Podrezivanje krila je urađeno ženki papagaja po imenu Vej Vej u Brizbejnu u Australiji, ali na neadekvatan način.

Nema informacija o tome da li je zahvat uradio vlasnik, veterinar ili prodavac kućnih ljubimaca. U svakom slučaju, ptica je od velike želje za letenjem, to stalno pokušavala, ali joj zbog podrezanih krila to nije uspevalo, tako da je stalno padala i povređivala se.

Veterinarka Ketrin Apuli, izvršila je zahvat nadogradnje pera dok je Vej Vej bila u anesteziji.

Procedura je uključila pričvršćivanje delova doniranog perja pomoću specijalnog lepka i drvenih čepića.

Operacija je potpuno uspela a Vej Vej je samo nekoliko sati kasnije uspešno poletela.

- Ptici podrezivanje krila nije profesionalno odrađeno. Bilo je odstranjeno mnogo perja a ona podrezana, bila su isečena prekratko - objasnila je doktorka Apuli.

- Lošim podrezivanjem krila mogu se izazvati krvarenje, bol, trauma, agresivno ponašanje ptice, pa i to da ptica sama sebi čerupa perje - dodala je veterinarka.

Pre operacije, pera koja su nadograđena, najpre su pojedinačno očišćena i sterilizovana. Osovine pera, koje se inače nalaze u folikulu, skraćene su kako bi se perje lakše pričvrstilo.

Ptica je bila pod anestezijom kako bi se osiguralo da se Vej Vej ne pomera tokom intervencije i kako bi se lepak valjano osušio.

Lekari kažu da je reč o bezbolnoj proceduri. Uprkos tome, papagaj je posle operacije bio smešten nekoliko sati u posebnoj bolničkoj sobi, pre nego što je ohrabren da poleti.

- Posle nekoliko pokušaja, Vej Vej je poletela i bila je vrlo uzbuđena zbog toga. Može lepo da drži pravac i čak da izvodi manevre - ispričala je veterinarka Ketrin Apuli.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još