U PRISUSTVU VISOKIH ZVANICA: Hotel "Mona Plaza" otvoren u Beogradu

U Beogradu je, u Solunskoj ulici na Dorćolu, otvoren hotel "Mona Plaza" u koji je modna kompanija "Mona" investirala 30 miliona evra.

Hotel je izgrađen po najsavremenijim svetskim tehnološkim rešenjima u hotelijerstvu i nalazi se na mestu na kojem se nekada nalazila prva srpska fabrika čokolade čiji je tvorac trgovac i industrijalac Kosta Šonda, a najveći je kongresni centar u starom delu Beograda.

U okviru hotela koji ima četiri zvezdice na prostoru od oko 20.000 kvadrata nalazi se 170 soba, konferencijski i banket prostor kapaciteta za više od 1.000 ljudi, gastro bar i restoran, velnes i fitnes centar i parking.

Izgradnja hotela je počela u novembru 2017. godine.

"Mona" je 2011. započela investicije u turizam kada je osnovala ćerku kompaniju "Mona Hotel Management" u čijem su vlasništvu hoteli "Mona Zlatibor" na Zlatiboru, "Javor" u Kušićima, "Argo" u Beogradu, kao i apartmani u Budvi.

Na otvaranju hotela su bili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, predstavnici kompanije Mona i njenih poslovnih partnera.

Vučić je rekao u govoru da su vlasnici "Mone", porodica Momirović, simbol uspeha Srbije i da je spas zemlje u privatnoj inicijativi. On je naveo da "Mona", koja zapošljava 800 ljudi u Srbiji i regionu, nije tražila nikakvu pomoć od države za svoje investicije i otvaranje novih radnih mesta.

- "Mona" je shvatila da za biznis ne smeju da postoje granice - rekao je Vučić i dodao da je Srbiji potreban privatni sektor jači i snažniji, a država će da čuva stabilan dinar i stabilnost javnih finansija.

Po rečima Vučića, od 2012. godine u Srbije je otvoreno 66 novih hotela, a broj turista u Beogradu je u januaru za 24 odsto veći nego u istom mesecu prošle godine, a među njima najveći rast broja kineskih turista - za 140 odsto, a posle njih turista iz Rumunije i Turske.

Direktor "Mona hotela" Tomislav Momirović je rekao da je privrednicima u Srbiji potrebna ekonomska i politička stabilnost zemlje i regiona.

- Mi smo mala zemlja, povezana s regionom, i svaka nestabilnost utiče ne samo na turizam i dolazak stranih gostiju, već i na celu privredu - rekao je Momirović novinarima na otvaranju svog hotela "Mona plaza" u centru Beograda.

Ocenio je da razvoj Srbije uveliko zavisi od turizma koji je prošle godine imao rast od 15 odsto.

- Srbija je po bezviznom režimu jedna od najotvorenijih evropskih zemalja - ocenio je još Momirović.

Pohvalio je rezultate poslednjih godina u ekonomiji i javnim finansijama Srbije i istakao da je važno da se privredni rast nastavi.

Izvor: Beta
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još