Evropa okovana snegom

LONDON, 19. decembra 2010. (Beta) - Jaka vejavica i niske temperature širom Evrope zatvorile su autoputeve i obustavile železnički saobraćaj, dok je veoma otežan i avio saobraćaj u nekim zemljama zapadne Evrope, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Na aerodromima u Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Holandiji i Danskoj u subotu su bili otkazani i odloženi mnogi letovi, a neki aerodromi, kako je najavljeno, ni u nedelju neće raditi u punom kapacitetu.

Londonski aerodrom Hitrou u nedelju neće primati dolazeće letove, a kako je saopšteno na njegovom sajtu, s njega će odleteti samo nekoliko aviona, jer su sneg i led okovali prilazne puteve. Očekuje se da će taj aerodrom u ponedeljak raditi normalno.

Londonski aerodrom Getvik otvoren je u subotu uveče pošto je 150 zaposlenih satima radilo na čišćenju snežnog pokrivača od 10 centimetara.

Slična situacija je i na aerodromima u Francuskoj, Nemačkoj i Danskoj. U Nemačkoj i Italiji brojni vozači su zarobljeni na klizavim putevima dok temperature vrtoglavo padaju. Sneg i led okovali su i Skandinaviju, naročito Dansku i Švedsku, gde meterolozi navode da je ovo najhladniji početak zime od 1850-tih.

Pogledajte još