Iran smanjuje subvencije za gorivo i hranu

TEHERAN, 19. decembra 2010. (Beta-AP) - Iranska vlada poslala je na ulice prestonice Teherana policijske brigade, čiji cilj je da spreče eventualne nemire jer u nedelju stupa na snagu odluka o smanjenju subvencija za hranu i energente.

Jedan očevidac potvrdio je "jako prisustvo policije u centru prestonice", što je verovatno pokušaj, kako ocenjuje agencija AP, da država spreči da se ponove nemiri iz 2007. kada su gnevni demonstranti zapalili brojne bezninske stanice pošto je vlada objavila plan za racionalizaciju potrošnje.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad obajvio je u subotu uveče da će svaki vlasnik automobila moći da kupi 60 litara benzina mesečno, po subvencionisanoj ceni od 40 centi po litru, što je četvorostruko uvećanje. Preostali beznin koštaće ih 70 centi, u odnosu na dosadašnjih 40 centi po litru.

Ahmadinedžad je, takođe, naveo da je njegova vlada do sada plaćala subvencije za hleb u vrednosti od četiri milijarde dolara, što će, prema njegovim rečima, od sada biti drastično smanjeno. On je dodao i da će svaki član porodice moći od nedelje da podigne 80 dolara, kao pomoć u naredna dva meseca.

Pogledajte još