ODLUKA ŠKOTSKOG PARLAMENTA: Ulošci i tamponi za žene biće besplatni

Škotski parlament je utorak odobrio nacrt zakona po kome će sanitarni proizvodi potrebni ženama tokom ciklusa biti besplatni.

Zakonom čiji je nacrt usvojen u Škotskom parlamentu je predviđeno da tamponi i ulošci budu dostupni bez nadoknade na određenim javnim mestima, kao što su mesne zajednice, omladinski klubovi i apoteke. Procenjuje se da će na godišnjem nivou ovo državu koštati oko 31,2 miliona dolara.

Nacrt zakona je u parlamentu prošao kroz prvu fazu sa 112 glasova za i samo jednim uzdržanim. Sada se ulazi u drugu fazu javne rasprave na kojoj će članovi parlamenta moći da podnose amandmane.

Predlagačica zakona, Monika Lenon, je naglasila da će ovo biti prekretnica u normalizaciji menstrualnog ciklusa u Škotskoj i slanje jasne poruke da parlament ove zemlje ozbiljno shvata ravnopravnost polova.

Članica tima za izradu zakona, Alison Džonston, se zapitala zašto se toalet papir 2020. godine smatra normalnom potrebom dostupnom svima, ali proizvodi za ciklus nisu.

- Biti finansijski kažnjen zbog prirodne telesne funkcije, nije ravnopravno i pravedno - smatra Džonstonova.

Škotska je takođe još 2018. godine postala prva zemlja na svetu koja je u školama i na fakultetima obezbedila besplatne sanitarne proizvode za žene.

U Ujedinjenom Kraljevstvu ovi sanitarni proizvodi se trenutno oporezuju po stopi od pet odsto. Vlada bivšeg premijera Dejvida Kamerona nameravala je da ukine taj "porez na uloške", ali su im navodno, ruke bile vezane pravilima Evropske unije koja određuju poreske stope za sve proizvode.

Uoči zasedanja, Monika Lenon je pozdravila i podržala okupljene ispred škotskog parlamenta koji su zahtevali da žene imaju pravo na besplatne higijenske proizvode.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još