EVROPSKA UNIJA PLANIRA DA ZABRANI ZELENO I PLAVO MASTILO: Alergijska reakcija na tetovažu može da se javi i posle 20 godina

Evropska unija planira da zabrani zeleno i plavo mastilo za tetovažu. Te boje nisu dozvoljene u farbama za kosu prema novom Pravilniku o upotrebi kozmetičkih proizvoda. Sumnja se da u tim preparatima ima štetnih materija koje mogu da uzrokuju različita oboljenja kože pa i rak.

Na pitanje zašto su povezane farba za kosu i boje za tetovaže i da li izazivaju istu alergijsku reakciju doc. dr Jelena Stojković Filipović, dermatolog odgovara:

- Kada govorimo o farbama, to je obično četvrti tip preosetljivosti, jedna vrsta alergijske reakcije, takozvani alergijski dermatitis. Ta opcija postoji i kada govorimo o tetovažama, ali i reakcija, koja se stručno zove, "reakcija tipa oko stranog tela" i ona je odložena.

Uzimajući u obzir unošenje crvene i crne boje, pošto su one najispitivanije i najzastupljenije, alergijska reakcija nije trenutna već može da se javi i posle 20 godina, ističe dr Filipović.

- Bolesti koje se mogu javiti ne odnose se samo na vidljivu alergijsku reakciju, već može da izazove unutrašnje bolesti, kao recimo bolest pluća.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.