Nagrada Tanja Petrović uručena portalu SEEcult, plaketa Teatru Gimnazijalac

Nagrada Fondacije Tanja Petrović za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima svečano je uručena 27. februara u Jugoslovenskoj kinoteci urednicima Portala za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org Miroljubu Mimi Marjanoviću i Vesni Milosavljević, a Plaketa za entuzijazam školskom pozorištu Teatar Gimnazijalac iz Lebana pod vođstvom profesora Dušana Blagojevića.

Vesna Milosavljević rekla je da im je nagrada izuzetno draga, jer nosi ime Tanje Petrović, koju su i sami poznavali i voleli kao i svi drugi. Takođe, čast im je zbog osnivača tog priznanja koji su na lep način očuvali lik i delo koleginice i prijateljice, ali i zbog dosadašnjih laureata, koji su takođe cenjene ličnosti u oblasti kulture, umetnosti i medija.

- Posebno nam je drago što smo u društvu Teatra Gimnazijalac, koji je pokazao nesvakidašnju zrelost i hrabrost u odbrani integriteta svog delovanja i slobode izražavanja - rekla je Vesna Milosavljević, nakon što je nagradu redakciji portala SEEcult.org uručio prošlogodišnji dobitnik, novinar i kolumnista nedeljnika "Vreme" Teofil Pančić.

SEEcult.org je, kako je podsetila Vesna Milosavljević, pokrenut pre 18 godina upravo zbog nedostatka sadržaja iz kulture u medijima, a situacija se u međuvremenu promenila na gore. Mnoge rubrike kulture u klasičnim masovnim medijima su nestale, pa se postojanje portala SEEcult.org pokazalo još potrebnije. Kao najveći uspeh, ona je navela održavanje svakodnevne produkcije u kontinuitetu, a kao teškoću nedostatak finansijskih sredstava za razvoj takvog neprofitnog medija.

- Pokušali smo na početku da nametnemo kulturu medijima, u saradnji sa novinskom agencijom FoNet, zbog čega zahvaljujemo njenom osnivaču i glavnom uredniku Zoranu Sekuliću, ali se pokazalo da plan finansijske samoodrživosti putem skromne pretplate što više lokalnih medija nije bio moguć, jer uoči privatizacije nisu bili zainteresovani za kulturu. Kada su privatizovani, videli smo šta se dogodilo, kao što vidimo i danas kakva je većina komercijalnih privatnih medija koji imaju nacionalne frekvencije - rekla je Vesna Milosavljević.

SEEcult.org je stoga projektno zasnovan, ali najteže zapravo uspeva da obezbedi sredstva za osnovnu produkciju. Zbog toga je primoran da radi niz drugih projekata, koje bi svakako i radio, ali je na sadašnji način teško obezbediti i opstanak, a kamoli razvoj. Kao primer, navela je to što SEEcult.org već sedam godina ne dobija podršku Sekretarijata za kulturu Beograda na godišnjim konkursima, iako se veliki deo produkcije portala odnosi upravo na Beograd.

U prošloj godini SEEcult.org je, između ostalog, realizovao i izložbe Milovana Destila Markovića u Beogradu i Banjaluci, u saradnji s Kulturnim centrom Beograda i Muzejem savremene umetnosti Republike Srpske i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, te učestvovao u radu na izdavanju pojmovnika u oblasti kritike vizuelnih i izvođačkih umetnosti, u okviru regionalnog projekta koji finansira Zaklada Kultura Nova iz Hrvatske.

Uz poruku da su potrebne promene i u kulturi i u medijima, Vesna Milosavljević istakla je da nagrada Fondacije Tanja Petrović predstavlja za SEEcult.org i podstrek i veliku odgovornost, zbog čega će nastojati da nesmanjenim tempom nastave dosadašnji rad. Portal SEEcult.org i svojim imenom poziva na vidljivost kulture (SEE culture/Vidi kulturu), a nada se da postoje i mecene koje dele taj stav.

Portal SEEcult.org, kako je istaknuto u obrazloženju nagrade, već 18 godina doprinosi razvoju otvorene kulturne i umetničke scene u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, promovisanju multikulturalne i međunarodne saradnje u regionu i šire. Na portalu SEEcult.org do sada je objavljeno više od 400.000 tekstova iz oblasti kulture i umetnosti, koji su obogaćeni vizuelnim-foto i video sadržajima. Od osnivanja do danas, SEEcult.org je realizovao sa partnerima i niz projekata koji se tiču savremene vizuelne umetnosti, kulturne politike, edukacije i kritičkog sagledavanja savremenog stvaralaštva. Među njima su regionalni projekti Let’s Talk Critical Art, Criticize This!, Abeceda nezavisne kulture, Arhiv kao praksa, Svet oko nas... kao i dugogodišnji projekat Vođenje – video produkcija vođenja kroz odabrane izložbe u Beogradu i drugim gradovima, te projekat Kritika na delu, u kojem je partner Nezavisnom filmskom centru "Filmart" iz Požege.

Fondacija "Tanja Petrović" od 2018. godine dodeljuje i Plaketu za entuzijazam, a ovogodišnji dobitnik je Teatar Gimnazijalac iz Lebana, kojem je prošle godine zabranjeno da učestvuje na Pozorišnim susretima u Kragujevcu, na kojima je tri puta pobeđivao. Posle protesta i štrajka učenika, tadašnji direktor je smenjen, ali je takmičenje lebanskih gimnazijalaca izostalo – navodno iz proceduralnih razloga.

Problem je bio zapravo sadržaj predstave "Mrtvo more za početnike", koji je ocenjen spornim, a zasnovan je na motivima knjige "Seks za početnike" Jasminke Petrović i pripovetke "Mrtvo more" Radoja Domanovića.

Profesor srpskog jezika i književnosti Dušan Blagojević, kome je Plaketu uručila predsednica Fondacije Tanja Petrović, Katarina Španić Ostojić, istakao je da je za slobodu potrebno izboriti se.

Fondacija "Tanja Petrović" osnovana je u znak sećanja na prerano preminulu autorku, novinarku i urednicu Tanju Petrović (1967-2013) koja je profesionalni život posvetila promovisanju kulture i umetnosti u medijima, radeći u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu.

Nagradu Fondacije "Tanja Petrović" do sada su dobili novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije "Trezor" Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Peca Popović, teatrolog, pozorišni kritičar i umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica i novinar i kolumnista Teofil Pančić.

Plaketa za entuzijazam u kulturi do sada je dodeljena omladinskom klubu "Ančiki – OKAn" iz Leskovca i međunarodnom festivalu kratkog igranog filma "Bašta Fest" iz Bajine Bašte.

Osnivači Fondacije "Tanja Petrović" su Antonela Riha, Borut Vild, Vojka Pajkić Đorđević, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović, Tamara Pupovac i Jelica Greganović.

Izvor: SEEcult.org
Foto: Bojan Kovačević/SEEcult

Pogledajte još