FOTOGRAFIJU PREDAJTE DŽONU: Britanac naišao na poruku u boci staru 82 godine

Britanac je pronašao poruku u staklenoj boci staroj 82 godine i otkrio njeno poreklo, prenose mediji u Britaniji.

Poruka u boci, napisana na kartonskoj kutiji od kolača, 1938. godine, pronađena je na jednoj plaži u Velikoj Britaniji.

Pronalazač se dao u iscrpnu potragu za autorom misteriozne poruke. Najdžel Hil šetao je psa u Džersiju, na Kanalskim ostrvima kada je naišao na staru staklenu bocu.

U njoj je pronašao rukom napisanu poruku od 5. septembra 1938. godine koja glasi: "Može li pronalazač ove poruke biti ljubazan i kontaktirati Džona Stiplforda, Avenija Findon 18, Barnet, Engleska, i predati mu ovu fotografiju."

- Dok smo se vraćali iz šetnje, primetio sam neobičnu bocu, do polovine uronjenu u pesak i zapazio da se u njoj nalazi zamotan papir - rekao je Hil.

Pronalazač je odneo bocu kući, ali je morao da razbije jedan njen deo kako bi došao do poruke.

Hil je video natpis na kartonu "Kovli bros ltd." a pretragom na internetu, pronašao je podatak da je ta kompanija bila registrovana 1931. godine u Džersiju, što ga je uverilo u autentičnost datuma koji je na njoj napisan.

Umesto da poruku zadrži za sebe kao uspomenu, Hil se upustio u istraživanje njenog porekla. Uz pomoć društvenih mreža, uspeo je da pronađe osobu koja stanuje na adresi navedenoj u boci.

- Sadašnji stanari nisu poznavali Stiplforda, ali su pronašli dokument iz kojeg se vidi da je Stiplford tu nekretninu kupio 1921. godine - rekao je Hil.

Hil je pokušao da otkrije i autora poruke, kao i to, šta je on radio u Džereju te godine.

- Moguće da je poruku napisao Džon de Veldajč Stiplford, koji je nosio nadimak Džek, i živeo je od 1890. do 1980. godine. Džek je najverovatnije dolazio u Džersej na proslavu venčanja brata svoje žene, Frederika Sesila Hejtera s Mjuriel Ketlin Larabalester koja je održana u Crkvi Svetog Luke, ovde na ostrvu - objašnjava Hil.

- Ipak, verovatnije je da je Stiplfordov sin, Džon, koji je takođe bio prisutan na venčanju i koji je tada imao 14 godina, autor ove poruke. Porodica je u Džersej najverovatnije stigla morem iz Vejmuta, na jednom od brodova koji su prevozili putnike do Kanalskih ostrva, tokom 30. godina prošlog veka - pojasnio je Hil.

Autentičnost rukopisa Džona Stiplforda potvrdila je njegova ćerka. Razlog zbog kojeg je on napisao ovu poruku, ostaje misterija.

Izvor: FoNet
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još