MLADOŽENJE, SPREMITE SE: 29. februar - dan kada žene prose muškarce

Obično se praznici i njihovi datumi ponavljaju svake godine. Ali postoji datum koji se ponavlja tek na četiri godine, svakog 29. februara, svake prestupne godine. Posebno je zanimljiv zbog svoje neobičnosti, jer to je dan kada žene prose muškarce.

Prema finskom verovanju, ako žena zaprosi muškarca 29. februara, to će joj doneti sreću, a ako je muškarac odbije, dužan je da platiti simboličnu kaznu, ili da joj nešto kupi.

Kada je papa Grgur 13. proglasio gregorijanski kalendar 1582. godine, i kada je februaru mesecu dodat još jedan dan, 29. februar, pojavili su se vickasti predlozi...

Britanci su napravili satiričnu pozorišnu predstavu u kojoj se isticalo da bi žene na taj dan trebalo da zamene suknje pantalonama i da se ponašaju kao muškarci.

I tako su žene od 18. veka, 29. februar koristile kao priliku da zaprose muškarce. Tradicija, koju nazivaju "Dan mladoženja", sve je popularnija u Velikoj Britaniji.

Pravilo je da su muškarci inicijatori prosidbe. Samo pet odsto žena u Americi pitalo je svoje muškarce da se ožene njima. Neka od istraživanja navode da bi više od polovine muškaraca odbilo prosidbu.

- U stvari, ne znam, ali kada bolje razmislim, bolje da sam ja prosila njih, mislim moje buduće muževe - komentari su nekih od izabranica lepšeg pola.

- Takozvana ženska prosidba ne bi trebalo da u medornom dobu bude neki veći društveni problem, naročito ako imamo u vidu stremljenje ka jednakosti oba pola i njihovim pravima. Ne vidim ništa loše u tome da žena prisvoji navodno pravo da muškarca, za koga smatra da je čovek njenog života, i pita za brak. Možda neki smatraju da se za tu vrstu prosidbe obično odluče jake i moćne žene, mada je činjenica da se dešava da i žene koje iz nekih razloga, kao što je nemogućnost, finansijski problemi pa i trudnoća – reše da zaprose muškarca i tu nema romantike - kaže za Internet portal RTS-a profesorka Gordana Adamović.

Danas to nije ništa neobično, ali nekada je "ženska prosidba" bila baš nedopustiva.

Uzbuđenje, iznenađenje, romantika, prsten i... eto... to je to. Budi moja ili moj, do kraja života ili... nije ni važno. Poznate žene koje su zaprosile muškarce su Britni Spirs, Ža Ža Gabor, senatorka Elizabet Voren.

Istorijski gledano, legenda o tome da žena preuzima inicijativu datira iz Irske, iz petog veka. Nastao je kada je sveta Brigita sklopila sporazum sa Sv. Patrikom, kako bi vratila ravnotežu u muško-ženske odnose.

Smatrala je da žene predugo čekaju na prosidbu svojih muškaraca, pa na prestupni dan mogu preuzeti inicijativu.

Prema jednom škotskom zakonu iz 13. veka, kada žene koje preuzmu inicijativu prosidbe, a budu odbijene, muškarac mora da kupi 12 pari rukavica kako bi žena pokrila ruke na kojima nema vereničkog prstena. Postoji još jedno verovanje o tome kako je tradicija ženske prosidbe počela. Kraljica Škotske Margaret, 1288. godine, donela je zakon koji je ženama dozvolio da zaprose muškarca.

- Iako su mnoge rodne uloge u društvu počele da se menjaju, prosidba je nešto što je ostalo prilično statično u poređenju sa svim ostalim oblastima - tvrdi Rejčel Robnet, profesorka psihologije na Univerzitetu Nevade u Las Vegasu.

Američka pevačica Pink je 2005. godine na veoma originalan način zaprosila tadašnjeg dečka, a sadašnjeg supruga Kerija Harta. Čuveni motociklista vozio je jednu od trka i tokom trećeg kruga video je da njegova partnerka drži u ruci plakat s natpisom: "Želiš li da se oženiš mnome?"

U prvom trenutku pomislio je da se šali, a onda je usledio i naredni natpis koji je glasio: "Ozbiljna sam!" Tada je naglo zaustavio motor, zamalo da se tom prilikom nije povredio i tako završio učešće u trci ne bi li odgovorio svojoj devojci.

- Bio sam ponosan na nju i divio joj se zbog hrabrosti. Ona je za mene najbolja žena na svetu - rekao je Hart.

Glumica i pevačica Dženifer Hadson spada u hrabre žene. Ona je svog dugogodišnjeg dečka Dejvida Otungu zaprosila na njegov 29. rođendan i tom prilikom mu poklonila dijamantski prsten od pet karata koji su specijalno za tu priliku napravili majstori čuvene juvelirnice "Lane".

Istini za volju, on je nju zaprosio prvi i to pet meseci ranije, na njen rođendan, ali ga je lepotica odbila, da bi mu kasnije postavila isto pitanje. Zanimljivo je da ovaj par nikada nije otišao pred oltar iako su 2009. godine dobili sina Dejvida Džuniora.

- Njihova prosidba bila je vrlo sentimentalna i romantična. Prsten je ručno izrađen od platine i dijamanata. Dženifer i ja razmatrali smo razna dizajnerska rešenja, mnogo smo razgovarali i smišljali kako bi trebalo da izgleda savršeni prsten. Jedino nismo znali veličinu pa smo napravili nešto veći, ali brzo su došli u našu radnju kako bi ga smanjili. Bili su toliko slatki, a on je bio zaštitnički nastrojen prema njoj. Videlo se da je srećan što mu je glumica postavila to pitanje - otkrio je jedan od zlatara.

Bilo da su "muške" ili "ženske", prosidbe su obično romantične, kolena pocepana, a sjaj dijamantskog prstena magli vid u očima. I nije slučajno dijamant, kao najtvrđi i najvredniji kamen, bez premca. Simbolizuje snagu, moć, sigurnost, da onaj ko ga daruje ima dobar finansijski status i pravi je zaštitnik.

Veruje se da je prvi verenički prsten dobila Marija Burgundska 1477. godine. Rimski imperator Maksimilajan Prvi poklonio je Mariji dijamantski prsten.

Verenički prsten simboliše obećanje ljubavi izabranoj osobi. Običaj je nastao davno, u starom Egiptu, preuzeli su ga Grci, ali prve pouzdane tragove pronalazimo kod starih Rimljana.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još