"SUNCOKRETI" U KARANTINU: Vrata čuvenih svetskih muzeja zatvorena za posetioce

Širenje korononavirusa u svetu prouzrokovalo je zatvaranje nekih od najčuvenijih svetskih muzeja i kulturnih institucija od Tokija do Milana, a u nedelju su stotine posetilaca ostale ispred ztvorenih vrata muzeja "Luvr" u Parizu.

Najposećeniji muzej na svetu, pariski "Luvr", bez prethodne najave, u nedelju je ostao zatvoren za posetioce.

Reke posetilaca slile su se, uobičajeno za nedelju, u dvorište "Luvra" čekajući otvaranje.

Posle višesatnog čekanja, uprava Muzeja je na svojim nalozima na društvenim mrežama obavestila posetioce da je u toku sastanak o sprovođenju preventivnih mera zbog pojave koronavirusa, a na osnovu uputstava koje su stigle iz resornog ministarstva.

Vrata Luvra tako su ostala zatvorena za posetioce bez informacije do kada muzej neće raditi.

Među pogođenim muzejima u Italiji su venecijanska kolekcija Pegi Gugenhajm, Duždeva palata na Trgu Svetog Marka i Muzej del Vetro.

Zatvorena je i čuvena operska kuća Milanska skala, Fondacija "Prada" i katedrala Duomo di Milano dok je u Torinu zatvoren Muzej savremene umetnosti "Kastelo di Rivoli".

Galerija Alma Zevi u Veneciji saopštila je da će biti zatvorena do 2. marta, a Viktorija Miro da će njena galerija ostati zatvorena do 3. marta.

U južnokorejskoj prestonici Seulu, gde je prijavljeno preko 600 slučajeva koronavirusa, muzeji takođe trpe.

Zatvorene su uticajne kulturne institucije uključujući Muzej umetnosti "Samsung", Nacionalni muzej moderne i savremene umetnosti i Nacionalni muzej Koreje.

U Japanu će do 13. marta biti zatvoren tokijski Muzej umetnosti "Mori", a u zavisnosti od "budućih okolnosti" taj vremenski okvir možda će biti produžen, piše na veb stranici muzeja.

Tokijski nacionalni muzej i Nacionalni muzej Kjota biće zatvoreni do 16. marta, a Muzej moderne umetnosti u Tokiju biće zatvoren do 15. marta. Među ostalim institucijama koje su pogođene zatvarajima su Muzej "Nezu" u Tokiju, Nacionalni umetnički muzej u Osaki i Arhitektonski muzej na otvorenom Edo-Tokio u Koganeju.

Tokijski Nacionalni muzej zapadne umetnosti pripremao se da 3. marta otvori putujuću izložbu sa 60 radova, uključujući "Suncokrete" Vinsenta van Goga, iz Nacionalne galerije u Londonu ali će ostati zatvoren bar do 16. marta.

Zatvaranje muzeja u Južnoj Koreji i Italiji prati vest da će čuvena aukcijska kuća "Sotbis" preseliti sve planinarne aukcije u aprilu iz Hongkonga u Njujork zbog ograničenja putovanja povezanih sa virusom.

Zbog širenja virusa u Hongkongu je takođe, otkazan Art Bazel, a zatvoreni su muzeji širom Kine.

Tako je Kineski centar za savremenu umetnost UCCA bio primoran da odloži tri izložbe zbog preporuke zvaničnika da ostane zatvoren.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još