Protokol o saradnji na projektu Ruski Nekropolj

BEOGRAD, 20. decembra 2010. (Beta) - Zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin i starešina crkve Moskovskog podvorja Vitalij Tarasjev, potpisali su u ponedeljak Protokol o saradnji na projektu "Ruski Nekropolj".

Milan Krkobabić rekao je prilikom potpisivanja Protokola da projekat "Ruski Nekropolj" podrazumeva rekonstrukciju četiri parcele na Novom groblju u Beogradu, sa 787 grobova ruskih emigranata, kao i rekonstrukciju Iverske kapele i kosturnice na Novom groblju gde su sahranjeni ruski vojnici koji su poginuli na balkanskim prostorima tokom Prvog svetskog rata.

"Cilj ovog projekta jeste da napravimo memorijalni kompleks, koji će biti primer kako dva naroda neguju i čuvaju kulturno istorijsku baštinu", rekao je on.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin rekao je da će rekonstrukciju grobnih parcela, Iverske kapele i kosturnice na Novom groblju, finansirati ruska preduzeća, kao i da se u ovaj projekat uključila i ruska politička partija Jedinstvena Rusija.

Vitalij Tarasjev je rekao da će ovim projektom "Ruski Nekropolj" postati memorijalni kompleks, i da će Iverska kapela, koja je sagrađena kao kopija kapele u Moskvi, ali je porušena 1931. godine, biti rekonstruisana.

Pogledajte još