Počela je konferencija “Smart City”: Važno je da pričamo o svim aspektima koji su postali deo svakodnevice, ali su deo i IT tehnologije

Počela je konferencija "Smart City", koju organizuje Color Media Communications u saradnji sa Ministarstvom za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije. Konferencija se odnosi na tehnološke inovacije za pametne gradove.

Na koferenciji će svi prisutni moći da čuju nešto više na temu strategije razvoja grada Novog Sada kao pametnog grada, predstaviće se primeri dobre prakse, govoriće se o ulozi tehnoloških inovacija u izgradnji pametnih gradova, izazovima u proizvodnji i distribuciji obnovljive energije, zelenim pametnim gradovima i sličnim temama.

Ovaj stručni skup otvorio je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine grada Novog Sada.

Jelušić je jučerašnji hakerski napad iskoristio kao uvod u priču koja se nadovezuje na nužnost tehnologije i znanje o njoj, kako se takve stvari više ne bi dogodile.

- Važno je i da pričamo o mobilnosti građana, o tehnologiji, o kulturi, o svim aspektima koji su postali deo svakodnevice, ali su deo i IT tehnologije.

- Grad Novi Sad kao grad IT tehnologija može da se nosi sa takvim izazovima i to uz sve vas koji o tome znate toliko mnogo - rekao je danas predsednik Skupštine grada Novog Sada, spomenuvši i smart city strategiju grada Novog Sada, o kojoj bi komisija trebalo da završi odlučivanje za najviše mesec dana.

Keynote speaker
PRIMENA 5G TEHNOLOGIJE

Prof. Dejan Vukobratović, Katedra za telekomunikacije i obradu signala, Fakultet tehničkih nauka

Profesor Vukobratović pričao je o 5G mreži - o tome šta je, koja je njena uloga u pametnim gradovima o načinu primenjivanja kod nas, kao i o prednostima koje usluga pruža, pa i o smart city aplikacijama.

- Mreže 3G i 4G su pružali mobilni operateri, a sada vi možete da zakupite taj spektar i da nudite. Ulaze manji igrači koji mogu da uz svoju tehnologiju pruže uslugu - rekao je on.

PANEL 1: INTERNET OF THINGS FOR SMART CITIES
(IOT u službi pametnih gradova)

Moderator: Toni Richard Crisolli, Friedrich Naumann Foundation

Nenad Gligorić, DunavNET
Aleksandar Mastilović, Regulatorna agencija za komunikacije BiH
Prof. Dragan Jovanović, Departman za saobraćaj, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad
Vladan Nešić, Telekom Srbija
Janko Pavlović, Digital Worx

Na samom početku diskusije, zabeležena je interesantna sugestija: smart aplikacije su za građane, za vas i nas. Ova identifikacija, napomenuo je moderator Crisolli, važna je jer mi živimo u tim gradovima i trebalo bi da pojednostavimo život, da optimizujemo, uštedimo.

U okviru prvog panela, diskutovalo se i o spremnosti na promene, koja se odnosi na nameru da učinimo bolji život za nas i društvo.

Važno je pratiti šta se dešava u regionu, ali moramo pokrenuti industriju i građane, rekli su govornici.

- Moramo da kažemo da ćemo biti ljuti ako gubimo sat vremena u prevozu, na šalteru, plus zagađujemo okolinu, gubimo vreme za porodicu, a sve to će uticati i na glasanje – rekao je na konferenciji Aleksandar Mastilović.

Prof. Dragan Jovanović značajno je napomenuo:

- Kada govorimo o lokalnom delu, to je ambijent – mi moramo da se borimo za takav ambijent u kom takve ideje mogu da zažive, ako pričamo o politikama.

Panelisti su se složili da su izazovi prostor i mogućnost da nekome nešto pokažu, pa i granica koja utiče na (zlo)upotrebu podataka pojedinca.

PANEL 2: ENERGY EFFICIENT AND SMART CITIES
Značaj energetske efikasnosti i kako je postići.
Izazovi u proizvodnji i distribuciji obnovljive energije za pametne gradove

Moderator: Dragana Ratković, novinar

Aleksandar Ašonja, energetski menadžer Grada Novog Sada Dušan Macura, rukovodilac Sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije, JKP “Novosadska toplana”
Saša Igić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građavinarstvo i saobraćaj
Marko Marković, direktor Pyramid Ing d.o.o.
Martin Elezović, član Odbora direktora Saveta za zelenu gradnju Srbije

U okviru drugog panela, svim prisutnima predočena je činjenica da je Novi Sad odlučan i da postane zelena prestonica Evrope.

Razgovaralo se o energetskoj strukturi grada, sistemu očitavanja potrošnje, o isporuci toplotne energije, uštedi energije, smanjenju emisije ugljen dioksida, zaštiti životne sredine i mnogim drugim temama.

Rečeno je da je EU već definisala da će daljinska energetika biti budućnost gradova u Evropi, a mladima je predočeno da: traže prostor i nove ideje i da budu prenosioci znanja.

Ovim panelom konferencija je završena.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.