Ustavnom sudu informacioni sistem u junu 2011.

BEPOGRAD, 20. decembra 2010. (Beta) - Ustavni Sud Srbije dobiće do juna naredne godine informacioni sistem koji će omogućiti elektronsko vođenje sednica, za šta je iz budžeta izvojeno 17 miliona dinara, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo.

"Informacioni sistem će omogućiti efikasniji rad Ustavnog suda", rekla je na konferenciji za novinare predstavnica Ustavnog suda Bosa Nenadić, precizirajući da će sistem pored elektronskog vođenja sednica omogućiti i elektronsko evidentiranje i klasifikovanje predmeta, skeniranje svih podnesaka, formiranje digitalnih zapisa, automatsko dodeljivanje predmeta sudijama izvestiocima, preglednost faza u obradi predmeta od strane sudija.

Kako je dodala, sistem će omogućiti lakšu komunikaciju Ustavnog suda i građana, podnosilaca zahteva i inicijativa, jer više "neće biti potrebe da se dolazi u Ustavni sud ili da se bezuspešno telefonira", nego će građani elektronskim putem moći da vide u kojoj je fazi se nalazi rad na njihovom predmetu.

Nenadićeva je istakla i da će informacioni sistem omogućiti da se najavljeno izmeštanje Ustavnog suda iz Beograda u Sremske Karlovce, "prevaziđe bez većih teškoća". Novi sistem, kako je dodala, omogućiće i izveštaje za statistiku suda, što bi značilo mogućnost svakodnevnog uvida u broj rešenih i primljenih predmeta.

Pogledajte još