Srbija treba bolje da koristi Evropski parlament

BEOGRAD, 20. decembra 2010. (Beta) - Srbija u pristupanju Evropskoj uniji treba bolje da iskoristi Evropski parlament i činjenicu da u njemu postoji poslanička grupa Prijatelji Srbije sa kojom može da lobira za svoje interese, rekao je u ponedeljak u Beogradu član te grupe, evroparlamentarac Zoran Taler iz Slovenije.

"Postojimo od pre dva meseca, imamo 40 članova. Pritiskajte nas, iskoristite za lobiranje. Srbija sada ima najbolju reputaciju u poslednjih 20 godina. To je rezultat politike u Srbiji, i na tom talasu treba jahati", rekao je Taler tokom panela u Domu Narodne Skupštine o saradnji članova EP iz okolnih zemalja.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je učestvovao u raspravi, rekao je da će u januaru Srbija poslati u Brisel svoje eksperte koja će "raditi na tome da Srbija do kraja godine dobije status kandidata u Evropskoj uniji".

Evroparlamentarac iz Mađarske Đerđ Šoflin ukazao je na potrebu da Srbija razvije evropski način govora i dodao: "Evropa mora da bude deo političkog diskursa u Srbiji". Šoflin je rekao da Srbija ima rezerve prema Evropi, "što je nasleđe devedesetih", a Zoran Taler se s tom ocenom složio, ali i dodao da Evropa takođe ima rezerve prema Srbiji.

Pogledajte još