BOLEST MODERNOG DOBA: Višak kilograma posledica je nezadovoljstva sopstvenim životom

Za mnoge ljude, hrana je rešenje za sve. Umorni? Tu je čokolada. Pod stresom? Može kolač. Nervozni? Pica vas nikad nije izneverila. Krajnje je vreme da prestanete da maskirate osećanja hranom.

Niste u stanju da dolite grickalicama ni kada zapravo niste gladni. Želja za hranom uvek prevlada nad vama? Ukoliko je odgovor da, psiholozi kažu da se radi o prejedanju u kojem se traži uteha i svrstavaju ovu pojavu u red mentalnih poremećaja.

Povremeni "izleti" uživanja u ukusnoj hrani uprkos činjenici da niste gladni, nisu strašni, ali ako svakodnevno to radite, to je već problem i postoji rizik za zdravlje.

Kako se prevazilazi ovaj problem i stvara zdrav odos prema hrani?

Psiholog Mel Vels kaže da je ključ u tome da razmislite za čime zapravo žudite, pored hrane.

- Ako ste ikada bili na dijeti, možda ste mislili da je dobra ideja da pokušate da ignorišete glad ili da pokušate da skrenete pažnju sa želje da nešto jedete. Međutim, umesto da ignorišete tu potrebu, mrzite želju za hranom i pokušavate da skrenete misli, treba da sve to prihvatite, da poštujete hranu i pažljivo je posmatrate - objašnjava Velsova.

Psiholog kaže da kada usvojite takav stav, nećete se više osećate kao da ste rob želje za hranom.

Velsova objašnjava i da postoji razlika između prave gladi i jedenja zbog određenih emocija.

Kada jedete zbog emocija, reč je o jakoj i iznenadnoj želji da jedete tog trenutka, odmah, zbog čega možete da osetite čak i neku vrstu panike. Ali, ako izdržite da to ne uradite 10, 15 minuta, proći će. Ta potreba koju osećate tada je u vašem mozgu, a ne u stomaku.

Sa druge strane, objašnjava psiholog, realan osećaj gladi dolazi postepeno i osećate ga u stomaku.

Za mnoge ljude, hrana je instant rešenje kada se osećaju odbačeno, usamljeno, kada su nervozni ili pod stresom, kada im je zbog nečega neprijatno ili nešto ne razumeju. I sve to emocionalno prejedanje.

Hrana im daje osećaj sigurnosti i voljenosti. Za njih hrana predstavlja ljubav i koriste je u pokušaju da pobede negativna osećanja, ali hranom ih pobeđuju samo privremeno.

Rešenje u ovakvim situacijama je da zastanete i razmilite o svojim emocijama i shvatite od čega to bežite. Potrebno je da definišete svoja osećanja, umesto da ih ignorišete i okrenete se kolačima.

Drugi važan korak je da naučite da stanete kada vam telo poruči da ste dovoljno jeli, i da sprečite da se grickalice ili obrok pretvore u bespotrebno prejedanje.

Kada ste umorni, pod stresom ili ljuti, potražite neki drugi način da se izborite sa tim emocijama. Šetnja, joga, meditiranje, vežbe disanja, čitanje, pevanje su mnogo bolji izbori. Nađite svoj "izduvni ventil" i ne pokušavajte da emocije "ugušite" hranom.

Izvor: Mondo
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još