Traktoristi čekaju vlasnika

Na prodaju je ponuđeno 100 odsto kapitala Industrije mašina i traktora. Fabrika zapošljava ukupno 1.237 radnika.

Agencija za privatizaciju Republike Srbije je, uzimajući u obzir sve dostupne informacije, produžila rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda (krajnji rok) na tenderu za vodećeg domaćeg proizvođača traktora, privredno društvo Industrija mašina i traktora a.d. Beograd, u restrukturiranju, do 30. novembra 2007. godine . 

To je drugo produžavanje roka za dostavljanje ponuda za tender raspisan polovinom jula, a Agencija je umesto razloga navela da su "uzete u obzir sve dostupne informacije“. Na prodaju je ponuđeno 100 odsto kapitala Industrije mašina i traktora, koja je 2006. imala neto gubitak od oko 475,9 miliona dinara, a 2005. gubitak je bio 385,5 miliona dinara. Fabrika zapošljava ukupno 1.237 radnika, a očekuje se da će posle sprovođenja socijalnog programa taj broj biti smanjen na oko 1.100. Pravo na podnošenje ponude, nakon uplate naknade za tendersku dokumentaciju od 6.000 evra i depozita od 50.000 evra, imaju ponuđači koji se bave proizvodnjom ili prodajom traktora ili poljoprivrednih mašina najmanje tri godine u kontinuitetu i koji su imali poslovni prihod od bar 20 miliona evra u 2006. 

Prvi tender za prodaju IMT-a objavljen je 23. decembra 2005. Tendersku dokumentaciju tada je otkupilo pet firmi: indijske "International Tractors Limited", "Mahindra & Mahindra Limited", "Escorts Limited" i "Tractors and Farm Equipment Limited", kao i "International Trading Partners Limited" iz Velike Britanije. Tokom trajanja tendera Agencija je nekoliko puta produžavala rok za podnošenje ponuda. Budući da do 16. juna 2006. nije podneta nijedna, tenderska komisija je ovaj pokušaj prodaje IMT-a proglasila neuspelim. IMT je već počeo da ulaže u modernizaciju poslovanja, saradnjom sa kompanijom "Džon Dir" (John Deere), tokom koje su nastala tri nova "zelena“ modela IMT trattora. U Srbiji, prema poslednjim podacima, radi oko 400.000 dvoosovinskih traktora, među kojima su najbrojniji upravo oni koji su proizvedeni u ovoj novobeogradskoj fabrici. Njihova prosečna starost u društvenim gazdinstvima je oko 14, a kod seljaka preko 19 godina. Reč je o poprilično oronulim mašinama kojima je potrebno održavanje, često servisiranje i zamena delova. Sve to mnogo košta, dok njihov učinak nije srazmeran uloženom novcu i trudu. U IMT-u ne kriju da im je to najveća unutrašnja rezerva i mogućnost da se dođe do preko potrebnog novca. 

Tom poslovnom segmentu potrebno je dati mnogo veći organizacioni i marketinški značaj, jer vlasnicima traktora IMT-a treba omogućiti da do rezervnog dela dođu u neposrednoj blizini domaćinstava, a ne da potežu put do Beograda ili nekog većeg centra. Ako bi u narednih pet godina na tržište izlazilo po 20.000 traktora, njihova pogonska spremnost bila bi približna onome što je bilo 1989. godine. Drugim rečima, tržište, pogotovo domaće, postoji, a cilj IMT-a mora da bude i podmirivanje kupaca i u susednim, novonastalim, državama, ali i drugih potencijalnih interesenata. Za preko 50 godina poslovanja, u IMT-u je proizvedeno preko 750.000 traktora, od kojih je 15 odsto izvezeno, i preko 580.000 poljoprivrednih mašina. Ovo preduzeće trenutno gotovo celokupnu proizvodnju plasira na tržište Srbije i bivših jugoslovenskih republika.

("Pregled“)

Pogledajte još