BRIŠU BORE: Ishrana bogata probioticima posebno je važna za održavanje mladolikog izgleda

Bilo kakve smetnje u radu organizma, a naročito u radu creva sigurno će uticati na stanje kože. Mnogi ljudi žive u zabludi misleći da se iritacije na koži leče površinski. Istina je da bez zdravog organizma nema ni zdrave kože. Svaki nepravilan rad organa se odražava na njeno stanje. Akne, pojava viška sebuma i drugi zapaljenski procesi su posledica lošeg zdravstvenog stanja.

Kad se u crevima povećava nivo štetnih bakterija i naruši integritet njegovih zidova, to izaziva razvoj upalnih procesa, posebno kožnih promena kao što je ekcem, akne, psorijaza i ostalo.

Dobra vest je da poboljšanjem navika u ishrani možemo umanjiti procese koji narušavanju izgled kože.

Probiotici su ključni

Za zdravlje kože važno je iz ishrane izbaciti proizvode koji podstiču rast štetnih bakterija, a povećati unos onih koji u sebi sadrže probiotike i prebiotike.

Koja je njihova uloga? Zašto su neophodi telu?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji se nalaze u crevima i formiraju zdravu mikrofloru. Prebiotici su hranljive materije, odnosno hrana za probiotike. Bez njih, creva nisu u stanju da normalno funkcionišu. Ako želite da poboljšate rad creva i da, kao rezultat toga, imate zdravu kožu, u ishranu uvrstite:

Više svežeg povrća i voća, ribe i morskih plodova, integralnih žitarica, orašastih plodova i zdravih ulja;
Začini - đumbir i kurkuma
Fermentisanu hranu - kiseli kupus, kombuča, kefir

Hranu bogatu prebioticima i probioticima najbolje je konzumirati u sirovom obliku, jer se većina vlakana uništava toplotnom obradom.

Iz ishrane obavezno izbacite:

- Šećer
- Hranu punu aditiva
- Alkohol
- Namirnice sa glutenom
- Smanjiti upotrebu mlečnih proizvoda

Mesec dana ove ishrane će poboljšati rad creva i ona će funkcionisati normalno. Kao rezultat svega toga, primetićete i promene na koži. Lučenje sebuma će se smanjiti kao i akne ili osip.

Ovo je prvi korak u poboljšanju stanja kože. Kada su creva oporavljena, potrebno je nastaviti sa regulisanom ishranom kako bi se koža potpuno oporavila.

Ishrana bi u sledećoj fazi trebala da se sastoji od:

- Više proteina, jer je neophodan za proizvodnju elastina i kolagena.
- Hrane bogate omega-3 masnim kiselinama (masna riba, laneno seme, čija ulje)
- Svakodnevno pijte najmanje 1,5 litara čiste vode.

Uključivanjem ovim nanirnica u vašu ishranu, pokrenućete efikasan mehanizam protiv starenja, a vaša koža će izgledati mlado i zdravo u bilo kojoj životnoj dobi.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još