San Marina

Tajna spravljanja čokolade otkrivena je još pre 2.000 godina i do danas je taj ukus ostao omiljeni širom sveta. Velikih tajni u pripremanju više nema, ali zato postoji bezbroj malih tajni majstora koji imaju neke svoje posebne recepte, dodatke, oblike i druge sitnice, koje i te kako znače u večitoj težnji ka savršenom ukusu. A ako postoji nešto što je najbliže savršenstvu, onda je to neprevaziđeni ukus čokolade.

Odnedavno je na Terazijama otvorena čokolaterija, koju svi istinski zaljubljenici u ovu kraljicu slatkiša moraju posetiti. Praline, napici od čokolade, kafa u raznim kombinacijama sa čokoladom i, naravno, kolači… i tako na 100 načina. Da ne biste satima stajali ispred bogate vitrine razmišljajući koju poslasticu da odaberete pobrinuće se predusretljivo osoblje. Prvo pitanje koje će vam postaviti je da li volite mlečnu, crnu ili belu čokoladu, a nakon toga će vam pomoći da odaberete svog favorita od bezbroj izloženih poslastica.

U “San Marini” čokolada se deli u sedam kategorija:
- Čokolade sa voćnim punjenjem: jagoda, višnja, malina, voćni miks…
- Čokolade sa mlečnim punjenjem: krem, vanilla, mlečna čokolada.
- Čokolade sa alkoholnim punjenjem: amareto, viski, viljamovka, tekila.
- Nutovi: čokolada sa lešnikom, bademom, orasima.
- Ekstremni ukusi su kategorija koja je omiljena Beograđanima: kombinacije sa čilijem, kardamonom, đumbirom, biberom i lavandom
- Bajadere
- Trufei - kuglice koje se ručno izrađuju i zavisi od samog osećaja majstora čokolade.

Čokolada vas prvenstveno mora osvojiti svojim izgledom. Da biste u njoj uživali na pravi način, otkrićemo vam neke tehnike degustacije. Pločice čokolade polomite pored uha da čujete zvuk koji odaje da je čokolada sveža. Stavite u usta celu pločicu jer je to idealna količina koja će obložiti cela nepca i jezik i pustite da se otopi. Kada izdahnete na nos, osetićete pravu aromu čokolade. Preporučuju da posle degustacije svake od ovih savršenih malih formi otpijete gutljaj turske kafe i to bez šećera jer ćete tako očistititi i pripremiti nepca za sledeći ukus.

Cena za 100 grama ovog slatkog uživanja je 380 dinara.

Pogledajte još