IMAJU NOVE METODE: Pljačkaši engleske baštine koriste detektor metala

Vlasti u Engleskoj uputile su javni poziv za pomoć u borbi protiv lovaca na arheološko blago. Širom Engleske, lopovi koji su opremljeni metalnim detektorima pljačkaju drevne lokalitete, srednjevekovne dvorce, rimska utvrđenja i opatije.

Pljačkaši su aktivni već četiri godine, a Humanitarna organizacija "Baština Engleske", objavila je podatak da su se slučajevi pljačkanja kulturnih dobara udvostručili u 2019. godini, u odnosu na 2017. godinu.

Lopovi kradu tokom noći, a opremljeni su metalnim detektorima. Izvršna direktorka "Baštine Engleske", Kejt Mejvor, pozvala je sve koji znaju nešto o krađi da hitno obaveste policiju kako bi kriminalci bili zaustavljeni.

Lokaliteti koji su opljačkani su poprište bitke kod Heštinga iz 11. veka, uključujući i opatiju, izgrađenu na tom prostoru, zamak "Goodrich", i "Old Sarum", navodi "Ancient origins".

Službenik istorijskog zavoda Engleske, Mark Harison, istakao je da posedovanje ilegalno detektovanih metalnih predmeta nije krivično delo, ako nema žrtava.

"Baština Engleske", upravlja sa više od 400 lokaliteta, od kojih je većina slobodna za ulazak i bez ikakvog osiguranja.

Detektori za metal, u Engleskoj su hobi još od kraja 70-ih godina prošlog veka, jer su tada cene ovih uređaja postale pristupačne građanima.

Istražujući detektorima područje u jugoistočnoj Engleskoj, četvorica amatera su pronašla 550 retkih novčića od zlata i srebra, starih oko 600 godina, uključujući i 12 primeraka iz ere "Crne smrti", razdoblja epidemije kuge, iz prve polovine 14. veka.

Adam Stejples i Lisa Grejs pronašli su hrpu srebrnih novčića koji datiraju iz vremena bitke kod Hastinga i čija je vrednost procenjena na oko pet miliona dolara.

Najveći broj entuzijasta opremljenih detektorima za metal poštuje zakone, ali postoje i oni koji se odlučuju da ovu opremu iskoristiti u svrhu pljačkanja.

Sud u Vorčesteru sudi četvorici optuženih za bogatstvo od 3,6 miliona dolara, koje su iskopali u oblasti Herdfordšira. Pronađeni su zlatan prsten i narukvica, srebrne poluge iz devetog veka, kristalni privezak iz petog veka, i 300 novčića koji datiraju iz doba vladavine Alfreda Velikog.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još