Uskoro i lizing nekretnina?

Lizing kompanije koje se ovim poslovima bave u Srbiji, a sada posluje ukupno 17, nezadovoljne su poslednjim izmenama Zakona o finansijskom lizingu od pre dve godine. U ovim kompanijama tvrde da su njime dovedene u nepovoljniji položaj, pa su zatražile nove korekcije. Traži se nova definicija ove delatnosti, ali i proširenja poslovanja na druge delatnosti − osim sadašnjeg finansijskog, recimo, i na lizing nekretnina. 

Kako sada stvari stoje, Ministarstvo finansija nije protiv takvih korekcija, ali u ovom Vladinom resoru sugerišu da bi lizing kompanije trebalo same da predlože na koje bi delatnosti trebalo da prošire svoj rad. Kad je reč o lizingu nekretnina, mora se preciznije sagledati i poreski aspekt takvih korekcija. To je predočeno i samim lizing kompanijama na okruglom stolu u Ministarstvu finansija krajem prošle nedelje, a prema rečima državnog sekretara dr Slobodana Ilića, do kraja prvog tromesečja naredne 2008. treba očekivati da bude usvojen i njihov zahtev − da se obaveza plačanja poreza sa davaoca prenese na primaoce lizinga. 

Za razliku od toga, Ministarstvo finansija u ovom trenutku nije, međutim, spremno da udovolji jednom drugom njihovom zahtevu, koji se tiče poreskog kredita, pa ni ubuduće s njim neće moći da računaju preduzetnici koji trajna sredstva finansiranju lizingom. Inače, nepodeljeni je stav da se razvojem usluga lizinga može uticati na smanjenje jaza između Srbije i tehnološki razvijenih zemalja, za kojima ona zaostaje čak pet−šest "tehnoloških" godina, odnosno 25-30 kalendarskih. Plasman u 2006. godini firmi koje se bave lizingom bio je oko 400 miliona evra.

("Pregled“)

Pogledajte još