PIM prodati "u komadu"

Milojević: "Ne dolazi u obzir prodavanje kapitala, već isključivo imovine, odnosno i naših dugovanja, ali i potraživanja."

Preduzeće za plovne puteve „Ivan Milutinović“ (PIM) nastavlja uzlaznu poslovnu i konsolidacionu liniju − remontuje i stavlja u funkciju plovila i završava ugovorene poslove. Poslednji u nizu završenih poslova je rekonstrukcija zaštitnog desnoobalnog nasipa i obaloutvrde reke Dunav u Zemunu, u dužini od 350 metara, od restorana "Šaran“ do marine "Radecki“ (vrednost izvedenih radova je 85 miliona dinara), dok su remontovani: samoistovarni teretnjak "Dorćol“, plovna naprava "Žiča“, motorni tegljač "Herkules“, dve plovne skele - "Jen“ i "Diana“. 

- Obaloutvrda u Zemunu nije veliki posao po obimu, a ni po finansijskom učinku, jer smo ga gradili godinu dana, ponajviše zbog visokih voda na Dunavu, ali je 100 odsto izgrađen PIM− ovim potencijalima - kaže mr Miodrag Popović, v.d. direktora. - Naši ronioci su pregledali i očistili korito reke, sav potreban građevinski materijal sami smo proizveli, transportovali i ugradili 54.000 kubika, plus 1.300 kubika betona iz naše fabrike, proizveli smo i ugradili 46.720 komada betonskih blokova tip "Beograd“. Šta hoću da kažem? Pa to da je PIM kompanija koja je konsolidovana i kondicionirana za izuzetno važne poslove, obuzdavanje vodotokova, koje je ne potrebno, nego neophodno Srbiji. Zato je važno da u procesu privatizacije ostane u komadu i nastavi sa ovom delatnošću.

U protekle dve godine, koliko traju privremene mere, situacija u PIM-u je suštinski promenjena − od firme koja je stajala i samo gomilala gubitke i neizmirene obaveze prema radnicima, pretvorena je u profitabilnu firmu kroz proces restrukturiranja, koji je još u toku. Do kraja godine trebalo je da usledi i tenderska prodaja. Prema nalazu finansijskog savetnika, vrednost kapitala koji će biti ponuđen na tenderu je 23 miliona evra, dok su obaveze prema radnicima oko 12,5 miliona evra. Rukovodstvo PIM-a napravilo je sopstvenu procenu i ustanovilo da je kapital bar za sedam miliona evra veći. Uz to, PIM ima i dvadesetak miliona dolara nesumnjivih potraživanja u inostranstvu (Libija, Bangladeš...). 

- Tender za prodaju PIM-a trebalo je da bude raspisan sredinom oktobra, ali je Samostalni sindikat uspeo da tu akciju zaustavi, odnosno odloži za tri meseca, jer koncepcija tendera nije dobra ni za radnike, ali ni za državu - kaže Miodrag Milojević, predsednik vodećeg sindikata u PIM-u.

- Koncepcija tendera po kome bi se PIM privatizovao po delovima, da se ponudi kapital, a ne imovina, gde bi dugovanja radnicima trebalo da izmiri budući vlasnik u dogovoru sa sindikatom, bez naglašavanja da se delatnost firme ne može menjati, a radnici otpuštati, sindikat smatra − rđavom. Sindikat insistira da PIM bude prodat u kompletu, a to znači sva imovina, ali i sve PIM-ove obaveze prema poveriocima, kao i poverilaca prema našoj kompaniji. Iako smo (sindikat) dobro sarađivali i sa finansijskim savetnikom (Diloj&Tuš) i sa Agencijom za privatizaciju, ipak, morali smo da pripretimo da ćemo preprečiti brodovima i Dunav i Savu, ako bude trebalo i "podaviti“ celu flotu, ako se koncepcija privatizacije ne promeni − a to znači sva imovina, ali i sve obaveze prema poveriocima, kao i poverilaca prema našoj kompaniji.

("Pregled“)

Pogledajte još