Korupcija u češkom ministarstvu uzdrmala vladu

PRAG, 21. decembra 2010. (Beta) - Predsednik Češke Vaclav Klaus prihvatio je u utorak ostavku ministra životne sredine Pavela Drobila koju je podneo zbog sumnji da je pokušao da pretvori Državni fond za zaštitu životne sredine u privatnu kasu za finansiranje svoje političke karijere i vladajuće Građanske demokratske stranke.

Klaus je od izbijanja afere branio ministra Drobila jer je po njegovoj oceni konačno na ministarstvo došao čovek koji nije ekološki fundamentalista i koji razume da životna sredina mora da se rukovodi potrebama češke privrede i industrije.

U utorak je ipak prihvatio njegovu ostavku, pošto je korupcionaška afera uzdrmala žestoko i vladu premijera Petra Nečasa, a opozicione socijaldemokrate su zakazale sednicu Poslaničkog doma sa jedinom tačkom dnevnog reda - glasanje o poverenju vladi.

Da se Državni fond za zaštitu životne sredine preko kojeg idu milijarde kruna iz evropske kase umesto "zelene banke" kako je najavljena njegova transformacija pretvara u "koku" koja nosi nelegalna ali zlatna jaja u partijsku kasu i služi finansiranju ambicija ministra da postane premijer otkrio je direktor fonda Libor Mihalek.

Pogledajte još