TRAJNA ZAŠTITA BELJARICE: Zaštita od poplava ili nova luka?

Beljarica, poznata i kao Balaton, Crvenka, Dunavski forland i "Beogradska amazonija" močvarno je zemljište na površini od 900 hektara koje se nalazi uzvodno od Pupinovog mosta na levoj obali Dunava. Na ovom mestu do sada je uočeno 137 strogo zaštićenih vrsta ptica od približno 350 vrsta koje žive na teritoriji Srbije, a uništavanje rečnih obala radi urbanizacije glavni je razlog njihove ugroženosti.

U tekstu UNIŠTENJE PRETI BEOGRADSKOJ AMAZONIJI: Hoće li se u Beljarici praviti nova luka? možete pročitati zbog čega je važno sačuvati ovaj prirodni rezervat, a sada je usledio poziv Lige za ornitološku akciju iz Beograda koje je upućeno Skupštini gravnog grada Srbije koje vam u celosti prenosimo:

- Do sada je planirana gradnja luke blokirala otpočeti proces zaštite Beljarice i šireg poteza dunavskog forlanda (nebranjenog i plavljenju izloženog dela obale), čija je glavna svrha odbrana samog Beograda od poplava. Sada je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture tu blokadu uklonilo i više nema prepreka da se predloženi Predeo izuzetnih odlika "Forland leve obale Dunava u Beogradu" konačno i zaštiti, pa koristimo priliku da pozovemo Skupštinu grada Beograda da to pitanje uvrsti u dnevni red prvog narednog zasedanja.

Kada je u pitanju pravni okvir oni navode da "članovi Lige za ornitološku akciju prate ptice ovog područja godinama i do sada su zabeležili 166 vrsta, od čega 137 'strogo zaštićenih vrsta', po Pravilniku o zaštiti. Kada se pticama dodaju sisari, gmizavci, vodozemci, itd., broj strogo zaštićenih vrsta forlanda raste na 181. A Zakon o zaštiti prirode kaže da se takve vrste ne smeju hvatati niti ubijati, niti njihovo stanište narušavati ili uništiti. Dalje, u Aneksu II Bernske konvencije nalazi se 45 od ovih vrsta ptica, a u Aneksu III naredna 91 vrsta. Konvencija o migratornim vrstama (Bonska konvencija) navodi dve od ovih ptica – patku njorku i orla belorepana – u Aneksu I, uz dalje 64 vrste u Aneksu II. Najzad, 24 vrste ptica iz Aneksa I Direktive o pticama Evropske unije zabeležene su u ovom području, a država ima obavezu da za te vrste osnuje specijalna zaštićena područja i upravo Beljarica je od nacionalnog značaja za njih. Imajući na umu kako broj vrsta, tako i staništa od međunarodnog značaja za zaštitu, zaštita dunavskog forlanda i njegovog biodiverziteta je tema od šireg, međunarodnog, a ne samo lokalnog značaja."

Inače, inicijativu za zaštitu "Dunavskog forlanda" u Beogradu podnela je Liga za ornitološku akciju pre tačno 10 godina, 2010. Zavod za zaštitu prirode Srbije je svoj elaborat sa predlogom zaštite forlanda podneo Skupštini grada Beograda 2013. 2015. je zaustavljen proces zaštite, da bi 2016. bila najavljena gradnja nove luke unutar najvrednijih 900 od za zaštitu predviđenih 1900 hektara. Pre nekoliko dana je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izjavilo kako se od izgradnje luke na području Beljarica kod Pupinovog mosta odustalo tokom razmatranja mogućih rešenja u okviru Prethodne studije opravdanosti.

Granice predloženog zaštićenog područja Predeo izuzetnih odlika "Forland leve obale Dunava u Beogradu"

Autor: Nadlanu.com
Foto: Dragan Simić

Pogledajte još