KOŠTAĆE VIŠE OD 300.000 DOLARA: Na aukciji računar star 44 godine

Originalni i potpuno funkcionalni Apple-1 računar našao se na aukciji, a očekuje se da će se prodati za više od 300.000 dolara.

Prema aukcijskoj kući RR Auction, ovaj računar je samo jedan od dva računara sa ovim procesorom za koje se zna da su preživeli, za razliku od Apple-1 modela sa MOS 6502 mikroprocesorom, kojih ima više. Synertek C6502 se smatra najređim primerom licenciranja 6502 procesora iz 1976. godine.

Ponuđeni računar je restauriran i doveden u originalno stanje prošle godine, a restauraciju je obavio poznati Apple-1 ekspert, Kori Kohen. Vlasnik računara je SoftwareHouse, računarska prodavnica iz Mičigena, koja je ovaj primerak dobila u zamenu za IBM-ovu mašinu 1980. godine.

Procenjuje se da će do kraja aukcije cena biti viša od 300.000 dolara, a za taj novac kupac će dobiti deo računarske istorije. Uz sam računar koji ima 8 KB RAM-a, dobija se i originalni Apple Cassette Interface, terminalska tastatura, monitor u drvenom kućištu, napajanje, TV video modulator, Xerox kopije Apple-1 uputstva i još nekoliko drugih dodataka. Ugrađeni video terminal omogućavao je prikaz slike na TV ekranu ili video monitoru, što je u to vreme bila jedna od velikih prednosti u odnosu na druge računare, navodi PC Press.

Izvor: B92/PC PRESS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.