Karadžić: Moje suđenje motor za ostvarivanje istine

SARAJEVO, 22. decembra 2010. (Beta) - Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić koji je optužen za ratne zločine i nalazi u pritvoru Haškog tribunala, rekao je da je njegovo suđenje "motor za ostvarivanje istine" i ako bude pošteno i bude mogao da iznese istinu, to će biti korak ka pomirenju u BiH.

Radovan Karadžić je u intervjuu za Birn-Justice Report rekao da je nezadovoljan kapacitetima koji mu stoje na raspolaganju kao što su istražitelji, pravni asistenti i drugo.

On je istakao da još nije odustao od insistiranja na tome da mu je američki ambasador Ričard Holbruk garantovao da neće biti procesuiran. Karadžić je rekao da ga retko posećuje porodica "jer je to skupo", te da ne primaju finansijsku pomoć od Republike Srpske.

Upitan da li veruje da bi u skorijem periodu mogao biti uhapšen Ratko Mladić, Karadžić je rekao da ne zna gde je Mladić. "Pretpostavljam da on to radi drugačije od mene, da je oprezniji i da manje rizikuje nego ja", kazao je Karadžić.

Objasnio je da je bio spreman da 1997. godine da dođe u Hag, ali da je video da Tužilaštvo "nema nameru pošteno da istraži njegov slučaj i procenio da ne bi imao pošteno suđenje".

"Moje suđenje sada je motor za ostvarivanje istine, i ako mogu imati pošteno suđenje i izneti istinu, to će biti korak ka pomirenju. Ne vidim kako može doći do pomirenja ako nas muslimani optužuju za dela koja nismo mi počinili. S druge strane, niko se ne bavi srpskim žrtvama i masovnim stradanjima kao da takvi slučajevi nisu ni postojali", kazao je Karadžić.

Pogledajte još