Otkloniti sumnju u reformu pravosuđa

BEOGRAD, 22. decembra 2010. (Beta) - Ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je u sredu da su nadležni organi potpuno spremni da otklone sve sumnje u proces reformi pravosuđa, a naročito u postupak opšteg izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

"Prvi korak u tom cilju je stvaranje normativnog okvira koji će omogućiti da se preispita ovaj proces i otklone nedostaci u vezi transparentnosti postupka i pravne zaštite, i eliminisati bilo kakve sumnje u politički uticaj", kazala je Malović u Skupštini Srbije obrazlažući poslanicima set zakona iz oblasti pravosuđa.

Prema njenim rečima, usvajanjem izmena i dopuna zakona iz oblasti pravosuđa Srbija želi da otkloni sve sumnje u postupak opšteg izbora i sve kritike na račun reformi pravosuđa koje je Evropska komisija iznela u godišnjem izveštaju.

Ministarka je poslanicima obrazložila izmene zakona o sudijama, o javnom tužilaštvu, o Visokom savetu sudstva (V S S), o Državnom veću tužilaca i o uređenju sudova, kao i o izmene Zakona o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala.

Pogledajte još