Nuklearno gorivo iz Srbije stiglo u Rusiju

BEOGRAD, 23. decembra 2010. (Beta) - Nuklearno gorivo iz Srbije stiglo je posle mesec dana transporta na konačno odredište u Sibiru, rekao je u četvrtak potpredsednik vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić.

"Mi smo ovime skinuli Srbiju s liste potencijalnih meta nuklearnog terorizma. Mi smo na ovaj način Srbiju otarasili potencijalnog ekološkog problema, jer je posle 26 godina ovaj fisioni materijal počeo da curi", rekao je Đelić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, u sredu je stiglo obaveštenje od Međunarodne agencije za atomsku energiji (IAEA) o završetku transporta.

Đelić je rekao da je proces transporta nuklearnog goriva u Srbiji, koji je započeo pre osam godina, ukupno koštao 55 miliona dolara, od čega je iz inostranstva obezbeđeno 40 odsto sredstava. Dodao je da sam transport koštao 25 miliona dolara.

Predstavnik IAEA Džon Keli čestitao je Srbiji na "zaista izvanrednom uspehu" i istakao tehničku stručnost i profesionalizam osoblja Nuklearnih objekata Srbije koje je učestvovalo u ovom poslu.

Pogledajte još