Poslnici traže istragu trgovine organima

BEOGRAD, 23. decembra 2010. (Beta) – Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije izjavili su u četvrtak da očekuju da će sve relevantne institucije, uključujući i Euleks, preuzeti neophodne mere da se utvrdi istina o trgovini ljudskim organima na Kosovu o kojoj govori izveštaj izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Poslanici opozicije, međutim, sumnjaju da li će Euleks imati političku volju za istragu i smatraju da bi pravosudni organi Srbije trebalo da daju svoj doprinos.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija je rekla da očekuje da Euleks i sve relevantne institucije ozbiljno shvatiti izveštaj Dika Martija i preuzeti neophodne mere da bi se utvrdila istina o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus Vlajko Senić rekao je da će naredni period pokazati koliko kapaciteta za istragu ima Euleks i dodao da Srbija treba da učini sve da bi pomogla u otkrivanju pune istine.

Poslanik PUPS Momo Čolaković kazao je da sve relevantne institucije, uključujući UNMIK i Euleks, kao i srpsko pravosuđe, treba da se uključe u istragu zločina na Kosovu.

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović kazao je da veruje da je Euleks i pre izveštaja Dika Martija znao za zločine koji su se događali na Kosovu, ali da ništa nije preduzeo.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić rekao je da pravosuđe Srbije mora da se uključi u istragu, ali da u njoj moraju da učestvuju i, kako je kazao, nezavisne međunarodne institucije.

Pogledajte još