Asanž očekuje izručenje Americi

0

LONDON, 24. decembra 2010. (Beta) – Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je u razgovoru za britanski Gardijan rekao da očekuje izručenje Americi i da ukoliko do toga dođe postoji "velika verovatnoća" da bude ubijen pod nejasnim okolnostima.

LONDON, 24. decembra 2010. (Beta) – Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je u razgovoru za britanski Gardijan rekao da očekuje izručenje Americi i da ukoliko do toga dođe postoji “velika verovatnoća” da bude ubijen pod nejasnim okolnostima.

Kako u petak prenosi Bi-Bi-Si (BBC), Gardijan napominje da za sada nema naznaka da se Amerikanci spremaju da zatraže njegovo izručenje.

Asanž smatra da Obamina administracija pokušava da postigne nagodbu sa američkim obaveštajcem Bradlijem Maningom, koji je u zatvoru u Americi pod sumnjom da je Vikiliksu dostavio poverljive depeše.

Osnivač Vikiliksa očekuje da će ukoliko dođe do nagodbe s Maningom, u Americi formalno biti optužen kao njegov saučesnik i da bi Vašington tada mogao da traži izručenje. Asanž kaže i da bi u tom slučaju njegova sudbina bila u rukama britanskog premijera Dejvida Kamerona, ali smatra da bi pred Kameronom bila teška odluka jer Vikiliks uživa veliku podršku građana.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.