Dan Muzeja primenjene umetnosti

U Muzeju primenjene umetnosti, Dan Muzeja, 57. godišnjica, obeležena je izložbom pod nazivom ''Paralele i kontrasti – srpska arhitektura 1980–2005“, koja se sastoji od 57 radova, predstavljenih na 46 panela autorke Ljiljane Miletić-Abramović, kustosa MPU. Tim povodom izdata je i promotivna marka u tiražu od 1.050 primeraka.

Mnogobrojne goste i prijatelje muzeja pozdravila je i uvodnu reč održala Ivanka Zorić, direktor MPU, a izložbu je zvanično otvorila Ivana Stefanović, državni sekretar za kulturu. Svečanost otvaranja nastavila se koktelom u neobičnom ambijentu prostora muzeja, koji je ovu studijsku izložbu o arhitekturi smestio u scenografiju autora ove intrigantne postavke Ivana Kucine. 

O značaju koji ova kuća ima za primenjenu umetnost, arhitekturu i dizajn, ili o izložbama i projektima koje nam je prezentovala nemoguće je govoriti bez osećanja koja proističu iz: ljubavi prema umetnosti, pokretačkog entuzijazma, posvećenosti kulturi i poznavanja muzeologije kao nauke, jer su to, u stvari, osnova i suština delovanja ove institucije. 

Kako za stručnu publiku tako i za prosečnog posetioca, svaki događaj u MPU doživljaj je sam po sebi i pleni jednostovnošću i jasnoćom prezentovanja ideja i dela, ali i inspirativnim sadržajima i postavkama. Svaka izložba postavljena je bez prevelikih pretenzija, strpljivo, bez napora i suvoparnog iznošenja informacija prekrivenih muzejskom prašinom, moderno i sveže, primereno vremenu u kom živimo i u kome ćemo tek živeti. Gledajući ono što je nastalo u prošlosti mi, u stvari, učimo o budućnosti, shvatajući je kao neku buduću prošlost... I zato neminovno uviđamo koliko je ovaj muzej živ. 

Kad god sam ušao u MPU iznenadio sam se, i inspirisao, i začudio, oduševio, obradovao, oplemenio, obrazovao, obavestio, opustio, odmorio... Čestitam Dan Muzeja i želim samo da nastave kao do sada, a ja ću i dalje biti neko ko je srećan da bude deo njegove verne publike. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još