ČETIRI RAZLOGA: Zašto se vraćamo bivšim partnerima, čak i kada je to loše za nas?

Često se kaže da je ljubav slepa. Ipak, koliko puta neko treba da dokaže da je loš po nas, pre nego što naučimo lekciju? Evo nekih razloga zašto se vraćamo bivšim partnerima.

Lakše vam je jer ih poznajete

Povratak bivšem partneru je najlakša stvar koju možete da uradite. Vi i vaš partner poznajete želje, navike, ali i mane onog drugog - plus, jednostavno se vraćate nečemu što ste već upoznali.

Navikli smo se na sve što nam partner može "prirediti", tako da nas nikada ne čeka ništa novo. Znamo da ćemo verovatno ponovo biti povređeni i izgleda kao da nemamo problem sa tim.

Usamljenost je teška

Raskidi nisu jednostavni. Odjednom ostajete sami, a ona posebna osoba koja vas je najviše tešila više nije uz vas.

Sve vreme dovodite u pitanje odluku o raskidu sa osobom koju volite, razmišljajući o svim srećnim trenucima i dobrim stvarima koje je vaš partner učinio za vas, zanemarujući loše stvari i zašto ste uopšte raskinuli.

Teška osećanja se komešaju u vama

Raskidi su obično dramatični i često nas ostavljaju "u komadima". Što je još gore, efekti raskida mogu da vas drže zastrašujuće dugo - dok ne prebolite partnera ili mu se vratite.

Kada ste udaljeni od partnera, lako je idealizovati lepe uspomene i zanemariti loše. Često nesvesno potiskujemo negativna sećanja kako bismo se zaštitili od ponovnog doživljavanja traume.

"Ovaj put će stvarno da se promeni"

Izreka "ljubav je slepa" često je istinita. Iako ne možemo da primetimo da se naši postupci razlikuju od nas, ponekad zaboravimo na svoj ponos i principe i jednostavno se prepuštamo nadi da će se naš partner promeniti nabolje.

Zbog toga verujemo partneru kad kaže da će promeniti svoje ponašanje, čak iako duboko u sebi znamo da je to malo verovatno. U stvarnosti, ljudi retko menjaju svoju prirodu.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još