Tamoze i Daksin dali najbolju ponudu za JRB

Najbolju ponudu na tenderu za Jugoslovensko rečno brodarstvo (JRB) dao je kiparsko-singapurski konzorcijum firmi "Tamoza trejding" i "Daksin petrol", odlučila je danas Tenderska komisija, a saopštila Agencija za privatizaciju Srbije. Inače, ponude za tender za Jugoslovensko rečno brodarstvo dostavilo je ukupno pet ponuđača, ali je ponuda beogradskog "Intereksporta" odbačena kao nepotpuna. 

Tendersku dokumentaciju za JRB otkupili su i srpska kompanija "Delta M", britanski "Nevičart", Bugarsko rečno brodarsto, UBA iz Švajcarske, nemački "Renus", ruski "JS nort vestern šiping" i mađarski "Dunafer portolan", ali nisu dostavili ponude do isteka roka, 27. avgusta. Kako se navodi u saopštenju, kiparsko-singapurski konzorcijum ponudio je 32,25 miliona evra za kupovinu 69,99 odsto kapitala JRB-a i obavezao se da investira 10 miliona evra u kompaniju, uz bezuslovno prihvatanje minimalnih obaveza socijalnog programa. Konzorcijum kompanija "Palmali šiping" i "Palmali holding" sa Malte proglašen je za drugorangiranog ponuđača, treća na listi je ponuda kiparskog "Ist point holdinga" Zorana Drakulića, a rumunski "Transport trejd servisiz" je na četvrtom mestu. Agencija za privatizaciju započeće pregovore sa konzorcijumom "Tamoze" i "Daksina" nakon proglašenja tenderske liste i u roku od 30 dana potpisati ugovor o prodaji, ukoliko pregovori budu uspešni. JRB je četvrta po veličini transportna kompanija na donjem toku Dunava. Raspolaže sa 200 plovila, od toga 25 brodova. 

Kapacitet plovnih objekata, koji plove od Crnog mora do Regenzburga, je oko 250.000 tona tereta. Osim toga, ima i upravnu zgradu u centru Beograda od 6.500 kvadrata, poslovnu zgradu u Beču koja se, međutim, ne nalazi na sajtu Agencije za privatizaciju, kao i dva brodoremonta sa halama, navozom i opremom za remont. Ta kompanija ove jeseni slavi 150 godina postojanja, a imala je prvi parobrod, "Deligrad", u vreme nekadašnje kneževine Srbije. JRB je akcionarsko društvo u kojem radnici imaju 0,01 odsto kapitala, dok je ostalo društveni kapital koji nije iskazan u akcijama. Na spisku Centralnog registra su 63 akcionara, ali u preduzeću, kako tvrde zaposleni, postoji duži spisak od 600 akcionara. Privatizacija je pokrenuta još maja 2005. godine. Zoran Drakulić je važio za velikog favorita, tim pre jer je nedavno kupio za 100 miliona evra brodarsku kompaniju u Beču koja ima 250 barži. Transport Dunavom bi narednih godina trebalo da poraste i do 50 odsto.

("Pregled“)

Pogledajte još