Duma ratifikovala Novi START

MOSKVA, 24. decembra 2010. (Beta) – Donji dom ruskog parlamenta, Državna Duma ratifikovala je u petak u prvom čitanju sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja "Novi START".

Za ratifikaciju sporazuma koji su 8. aprila u Pragu potpisali predsednici Rusije i SAD Dmitrij Medvedev i Barak Obama, glasalo je 350, dok je protiv bilo 58 poslanika.

Tokom rasprave vladajuća Jedinstvena Rusija se izjasnila za podršku sporazumu, dok su Komunistička partija Rusije (KPRF) i Liberalno demokratska partija (LDPR) bile protiv, ocenjući da ide na štetu odbrambenim sposobnostima Rusije.

Lider komunista Genadij Zjuganov ocenio da je da novi sporazum može dovesti do likvidacije raketno-nuklearnog potencijala, dok je Žirinovski naveo da sporazum može dovesti do razoružavanja raketnog štita Rusije.

Na početku rasprave, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je poslanike da podrže sporazum. "Principijelno je važno ratifikovati ga, uzimajući u ozbir zakonite interese Rusije", rekao je Lavrov obraćajući se poslanicima. Predstavljajući dokument, Lavrov je ukazao da je dokument napravljen na osnovu principa prioriteta i ravnopravnosti.

Pogledajte još