NOVE MERE VLADE SRBIJE U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA: Samoizolacija 28 dana, izmenjeno vreme trajanja zabrane kretanja tokom vikenda

Svim građanima Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana, odlučeno je danas na sednici Vlade Srbije, na kojoj su donete najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19. Izmenjeno je vreme trajanja zabrane kretanja za dane vikenda. Povučena je odluka o vremenu dozvoljenom za šetnju kućnih ljubimaca.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da su na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, donete najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Svim građanima Republike Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana.

- Ovo praktično znači da svi koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rešenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dve nedelje, izolacija automatski nastavlja da teče još dve nedelje. Svi građani i stranci sa boravišnom dozvolom, bez izuzetka, u obavezi su da poštuju produženi rok kućne samoizolacije, što će nadležni organi u narednom periodu redovno proveravati - dodaje se.

Izmenjeno je vreme trajanja zabrane kretanja za dane vikenda.

- Oni će subotom i nedljom morati da ostanu u svojim domovima od 15 časova do 5 časova ujutru. Građani koji nisu stariji od 65 godina, mogu napuštati svoje domove radnim danima i dalje od 5 časova ujutru do 17 časova - odlučila je Vlada.

Najstariji sugrađani mogu napuštati svoje domove jedino nedeljom između 3 i 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Vodeći se mišljenjem struke, Vlada Republike Srbije odlučila je da povuče odluku o dozvoljenoj šetnji kućnih ljubimaca u trajanju od 20 minuta između 20 i 21 čas.

Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolesti izazvane virusom COVID-19, preporučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljnjeg, navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srbije nastaviće, dodaje se, da sa najvećom pažnjom prati razvoj situacije u vezi sa virusom COVID-19 i prilagođava sve mere, oslanjajući se iskljućivo na savete stručnjaka.

- Još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka, kako bismo svi zajedno, što pre iz ove bitke izašli kao pobednici - navodi se na kraju saopštenja Vlade Srbije.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još