ALEKSANDRA SLAĐANA MILOŠEVIĆ: Dobro sam, molim medije da me ne uznemiravaju!

Nakon što se juče u srpskim medijima pojavila priča o napadu na umetnicu Aleksandru Slađanu Milošević, obratio nam se pravni zastupnik poznate pevačice koji je istakao da je njegova klijentkinja dobro, da je kod kuće gde se odmara i u njeno ime zamolio sve medije da je ne uznemiravaju i da postupe u skladu sa saoštenjem za javnost koje u celosti prenosimo:

- Obraćam Vam se u ime i za račun moje klijentkinje, naše eminentne umetnice, g-đice Aleksandre Slađane Milošević, a povodom novinskih natpisa koji su osvanuli u proteklom danu. Naime, bez potrebe za daljim obrazlaganjem svakog pojedinačnog natpisa, ovim putem bismo želeli da apelujemo na sve medije (štampane, elektronske) da obustave dalje pisanje članaka na temu "porodičnog nasilja" nad g-đicom Milošević. Ono što je suštinski sporno u načinu izveštavanja, jeste kako i na koji način su lične i intimne stvari, a bez pravosnažno okončanog sudskog postupka, uopšte i dospele u javnost, te kako su ih i mediji preneli?!

Natpisima u medijima, ime moje klijentkinje je stavljeno u celosti, te je ona i na ovaj način stavljena na stub srama, provlačeći i minimalizujući ulogu žrtve. Ovakvim izveštavanjem, sa navođenjem svih navodnih detalja predmetnog događaja, direktno je prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima. Кonkretno, čl. 79. predmetnog Zakona, propisano je pravo na dostojanstvo ličnosti i pravo na autentičnost, te je čl. 79. st. 3. Zakona propisano (i to na jasan i nedvosmislen način) da "prikazom ili opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme da se povredi dostojanstvo žrtve nasilja. Detaljnim opisom informacija, za koje niti je naveden izvor niti je potvrđena autentičnost, narušava se ugled moje klijentkinje, te se ista izlaže dodatnom stresu i potrebi za pravdanjem, iznošenjem demantija i nemogućnošću da predmetni događaj stavi iza sebe.

Takođe, ovakvim izveštavanjem, vrši se i povreda čl. 80. Zakona, jer niti jednim aktom moja klijentkinja nije dala pristanak za objavljivanjem informacija iz njenog privatnog života. U ovom konkretnom slučaju reč je o prenošenju informaciju o navodnom toku samog događaja koji se dogodio, bez ikakvog prethodnog obaveštavanja moje klijentkinje i pri tome prenošenjem informacija koje je moja klijentkinja dala pred nadležnim organima, odnosno na osnovu izveštaja Urgentnog centra. Razumemo da je potreba javnosti da se javnost upozna sa navodnim delima porodičnog nasilja, a prevashodno zbog, nažalost, sve učestalijeg procenta porodičnog nasilja u Srbiji. Međutim, iznošenje svih navodnih detalja događaja, navođenjem punog imena i prezimena navodne žrtve (bez obzira da li je reč o ličnosti sa dugodišnjom javnom karijerom i što je reč o našem eminentnom umetniku) predstavlja direktno izlaganje moje klijentkinje daljem stresu i neprijatnostima.

Na osnovu svega iznetog, pozivamo sve medije da se uzdrže od daljeg komentarisanja predmetnog događaja, te da prepuste nadležnim državnim organima da vrše svoj posao i da na taj način mediji nedoprinose narušavanju toka postupka pred nadležnim organima.

Imajući u vidu izvršene povrede, zahtevam u najkraćem mogućem roku objavljivanje ovog saopštenja, te uzdržavanje od svakog daljeg komentarisanja i prenošenja informacija u vezi ovog nemilog događaja, i to o trošku svakog medija koji je predmetnu informaciju objavio (i to kako u elektronskom izdanju, tako i u prvom narednom broju štampanog izdanja medija) po prijemu ovog Saopštenja.

Nadamo se da ćete obustaviti dalje pisanje o ovom događaju, posledicama istog, načinu kako se događaj navodno dogodio, a bez prethodno dobijene pismene saglasnosti od strane g-đice Milošević, i na taj način sprečiti eventualno vođenje sudskih postupaka po Zakonu o javnom informisanju i medijima. Posebno ističemo, da u slučaju eventualnog vođenja sudskih postupaka, a sve u duhu javnog delovanja g-ćice Milošević i moje advokatske kancelarije, celokupan iznos eventualno dosuđene naknade štete biće uplaćen u humanitarne svrhe.

Redakcija portala nadlanu.com ovim putem upućuje izvinjenje gospođici Aleksandri Slađani Milošević.

Autor: Nadlanu.com
Foto: RTS - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još