Dr Ivana Staševic Karličić: Država je stala iza Zdravstva - samoizolacija je jedino rešenje

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" dr Ivana Staševic Karličić bila je gost emisije "Lice nacije". Govorila je o uticaju pandemije korona virusa na ljudsku psihu i borbi koju Republika Srbija i lekari vode.

Dr Ivana Staševic Karličić ističe da je jedini način da se reši problem pandemije korona virusa ˗ samoizolacija.

- Tako je i Kina sprečila širenje virusa. Problem je sto su neke drzave zakasnile sa merama. Zdravstveni sistem je sada važan, ali iza njega mora da stoji država koja će izreći konkretne mere. Mismo se veoma odgovorno poneli, kod nas struka i država vode čitavu situaciju, i to je ono što je kod nas veoma uspešno i što nas štiti - dodala je dr Stašević-Karličić.

Pandemija korona virusa ostavlja posledice i na psihu ljudi.

- Zemlje zapadne civilizacije, farmako teraprijski i psiho terapeutski tretmani su najbolji koje civilizacijama. Kao i u svim državama sveta, tako i kod nas, prevencija je najbolja. Jako smo napredovali u tom smislu, to je put, mi moramo da pređemo akutni strah, paniku. Depresij uočekujemo tek posle epidemije, ali su zdravstveni sistem, kao i naše ustanove, potpuno spremni za ono što sledi posle epidemije, kada je u pitanju mentalno zdravlje - rekla je dr Ivana Staševic Karličić.

Prema njenim rečima, prave statistike će tek biti, kada se sve ovo završi.

- Priroda nas opominje da smo njen integralni deo i da neke stvari moramo da radimo drugačije u narednom periodu. Jednaki smo pred prirodom, ovde sada više nema razlika - rekla je dr Stašević-Karličić.

Dr Ivana Stašević-Karličić kaže da više ništa posle ovoga neće biti isto, i da je na nama da ta promena bude na bolje.

- Život mora da bude neprikosnoven. Evo, sada se videlo koliko je trivijalna priča o materijalnom statusu. Svi smo isti pred prirodom, sada je apsolutno na nama da li ćemo se ponašati kao svet isto. Ipak, mislim da nećemo i da će svi iz ovoga izvući pouke - dodala je dr Stašević-Karličić.

Autor i urednik emisije "Lice nacije" Marko Milutinović ocenio je da smo previše otišli u egiozam, egocentrizam, hedonizam i da sada svi osećamo anksioznost, teskobe, zavisi kako kodoživljava ovu celu situaciju.

- Mi savetujemo na nekoliko nivoa. Prvi nivo je da svi građani budu redovno informisani, zatim upućujemo na izvor informacije, a to su sajtovi i brojevi telefona, da bismo redukovali strah. Ljude moramo da naučimo šta treba činiti da bismo epidemiju zaustavili i da ih naučimo da su oni deo "tima" i da je naša lična odgovornost najbitnija. Savetujemo da se informišu jednom do dva puta na dnevnom nivou, da se apsolutno ignorišu društvene mreže, koje su preplavljene lažnim vestima, i da se ne opterećuju previše. Moramo da se odmorimo, predahnemo, komunikacija sa najbližima, ako je moguća, ima pozitivne efekte na mentalno zdravlje. Ako nismo u mogućnosti zbog mera države, onda telefonom sa najbližima ili drugim načinima komunikacije - dodala je dr Stašević-Karličić.

Dr Ivana apeluje na sve građane da poštuju mere Vlade, budu odgovorni prema sebi i drugima i da čuvaju zdravstveni sistem. Zdravstveni radnici se nalaze na "prvoj liniji fronta" i zaslužuju da im svi aplaudiramo u 20 časova.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još