Srpska kuća i muzej šljivovice

''Krstovi su najveće drveće“, kako kaže Miroslav Antić. Čuvaju se u duši, kući, kolima i u flaši. U flašama „Bojkovčanke“ čuvaju su krstovi i prepečenica koja leči. 

Suvenir visokog kvaliteta s motivima vere i tradicije, ''Bojkovčanka“, zauzima centralno mesto u muzeju šljivovice i Srpskoj kući, koja se nalazi u Rušnju, na ibarskoj magistrali, ispred Beograda. Preslikan sa fresaka manastira Kalinić, krst se pojavljuje na samom ulasku u Srpsku kuću. Pored galerijskog prostora oplemenjenog isključivo motivima iz srpske tradicije: opancima, najvećom šajkačom na svetu, ikonama... 

Kada obiđete galeriju, dolazite ispred drvenih vrata koja se laganim pokretom otvaraju. Iza tih vrata nalazi se Muzej šljivovice, jedini na svetu. U njemu, pored mnoštva originalnih eksponata, nalazi se i najveća flaša na svetu od duvanog stakla, visoka dva, a dugačka 2,4 metra. Eksponati akademika Svetomira Arsića Basare, Veljka Mihajlovića i mnoštvo zanimljivih rukotvorina. 

Svaka boca rakije je originalan i jedinstven proizvod. Flaše sa "Bojkovčankom", koja je na mnogim nacionalnim i internacionalnim sajmovima osvojila zlatne medalje, izrađuju se po narudžbini za specijalne kupce. "Bojkovčanku" obožavaju stranci, a Srbi je sa zadovoljstvom poklanjaju.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.